Nová Toyota Prius přináší ještě větší požitek z jízdy

13. května 2016

Konstruktérům automobilky Toyota se podařilo zachovat parametry akcelerace při současném snížení otáček spalovacího motoru na cca 1000 ot/min díky intenzivnímu využití výkonu elektromotoru, jenž se zapojuje v součinnosti se zážehovým motorem 1,8 litru VVT-I s Atkinsonovým cyklem. Výsledkem tohoto řešení je poklidnější, hladší a tišší jízda. Plně hybridní pohon má tichý, agilní a intuitivní chod.

Typicky poklidné prostředí v kabině vozu doznalo vylepšení na základě několika opatření v oblasti akustické izolace a pohlcování hluku. Změny se dotkly rámů dveří, spodních partií dveří i výklopné zádi, přístrojové desky a podlahové plošiny. Doplněna byla i izolace tunelu hnacího ústrojí.

Prius+ díky svému kompaktnímu a lehkému hybridnímu akumulátoru s lithiumpolymerovými články, který je uložený prakticky mezi předními sedadly, nabízí velkorysý prostor až pro sedm cestujících. Vůz vykazuje mimořádně nízkou spotřebu paliva i úroveň emisí spojenou s technologií plně hybridního pohonu od Toyoty. Normované emise CO2 v kombinovaném cyklu začínají na 951 g/km a spotřeba paliva odpovídá 4,1 l/100 km. Prius+ reaguje na potřeby široké škály zákazníků a je jedním z osmi hybridních modelů Toyoty nabízených na evropském trhu.

Multimediální soustava Priusu+ prošla modernizací na nejnovější modelové provedení 2016, které bylo odhaleno na letošním ženevském autosalonu. Soustava s dotykovým displejem uprostřed přístrojové desky je nyní z pohledu uživatele ještě jednodušší a více intuitivní díky nové koncepci nabídek systému jako takového, resp. funkcí soustavy navigace (je-li součástí výbavy). Zjednodušilo se i připojení k on-line zákaznickému portálu My Toyota.

Paket Toyota Touch 2 s navigací Go byl rozšířen o aktualizaci map a služeb konektivity po dobu tří let. To je zárukou přesného plánování cest, společně s podporou široké škály aplikací poskytujících v reálném čase informace o hustotě dopravy, volných parkovacích místech, počasí a cenách paliva. Prostřednictvím soustavy od Toyoty mohou uživatelé využívat řadu on-line zdrojů a služeb, jakými jsou Google Search, Google StreetView, Aupeo!, Aha nebo Twitter.

Na barevném multi-informačním displeji TFT o úhlopříčce 4,2", nacházejícím se v kapličce přístrojů před řidičem, se intuitivně zobrazují údaje o stavu vozidla bez zbytečného odvádění pozornosti od řízení. Nově se zde před vyjetím ukazuje i obrázek zámku informující o tom, že vůz je připraven k zapnutí zapalování, resp. upozornění na aktivní uzamčení volantu.

Kolekce sedmi odstínů karoserie pro Prius+ od roku 2016 zahrnuje i nový tmavě modrý odstín „Black Blue“.