aktuálně: 41 uzavírek, 32 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Ford odhalil novou generaci luxusního sedmimístného modelu Galaxy

9. dubna 2015
Ford Galaxy

Vzhled vozu se řídí aktuálním designovým stylem značky Ford, pro nějž je typické sofistikované pojetí masky chladiče v kombinaci s protaženými světlomety. Galaxy nabízí sedm plnohodnotných sedadel a jako první vůz své třídy umožňuje sklápění i vyklápění sedadel ve třetí řadě stiskem tlačítka.

K vyššímu cestovnímu komfortu přispívají přední multifunkční sedadla s masážní funkcí, ale také zadní náprava „Integral Link“ přinášející tišší a plynulejší jízdu.

Nový Ford Galaxy usnadňuje řízení v městském provozu i na dálnici prostřednictvím několika pokročilých technologií: Inteligentní omezovač rychlosti sleduje dopravní značení a reguluje rychlost jízdy tak, aby řidič nevědomky nepřekročil limit platný v právě projížděném úseku. Předkolizní asistent s funkcí ochrany chodců zaznamenává chodce ve vozovce nebo v její blízkosti a začne automaticky brzdit, pokud vyhodnotí riziko střetu jako bezprostřední a řidič nezareaguje na varování. Automatická dálková světla s ochranou proti oslnění ostatních řidičů upravují světlo tak, aby neomezovalo protijedoucí řidiče, přitom ale zachovávají maximální osvětlení ve zbytku prostoru před vozem. Adaptivní řízení upravuje převod řízení v závislosti na rychlosti jízdy.

Ford Galaxy

Nový Ford Galaxy umožňuje přizpůsobit konfiguraci vnitřního prostoru aktuálním potřebám ještě snadněji než dosud. Všech pět sedadel ve druhé a třetí řadě lze totiž sklopit do podlahy stiskem tlačítka na ovládacím panelu, který se nachází přímo v zavazadlovém prostoru. Jako první model své třídy umožňuje Galaxy sedadla tlačítkem také vyklopit zpět do vztyčené polohy. Plochá podlaha usnadňuje manipulaci s těžkým nebo objemným nákladem. Při přepravě většího počtu osob zákazníci ocení možnost nezávislého posouvání a naklápění sedadel ve druhé i třetí řadě. Pod podlahou zavazadlového prostoru se nachází skrytá přihrádka s objemem 20 litrů.

Odkládací kapsy ve dveřích pojmou láhev o objemu 1,5 l, zatímco do schránek pod sedadly lze uložit přenosný počítač, knihy nebo občerstvení na cestu. Další odkládací schránky se nacházejí na horní ploše palubní desky a v konzole mezi předními sedadly. Širokoúhlé vnitřní zpětné zrcátko umožňuje rodičům mít i během jízdy přehled o tom, co se děje na zadních sedadlech. K využitelnosti vnitřního prostoru přispívá mimo jiné prostorově úsporná konstrukce sedadel. Cestující na druhé a třetí řadě mají k dispozici o 10 mm více prostoru než v předchozím Fordu Galaxy a zejména na třetí řadě je více místa než ve srovnatelných modelech konkurenčních výrobců.

Díky konvenční konstrukci bočních dveří těží cestující také z větší vnitřní šířky interiéru ve výšce loktů i ramen. I cestující ve třetí řadě mají po ruce odkládací přihrádky a držáky nápojů. Nastupování dozadu usnadňují sedadla ve druhé řadě s funkcí easy-entry, která umožňuje jejich sklopení a odsunutí jediným plynulým pohybem. Přední multifunkční sedadla s funkcí aktivní masáže snižují svalovou únavu zejména během dlouhých cest. Na jejich vývoji se podíleli i lékaři. Stehna, hýždě a spodní záda cestujících jemně masíruje soustava 11 masážních polštářků. Tato sedadla jsou seřiditelná v osmi směrech a mají vyhřívání i odvětrávání. Při otevření dveří se bočnice sedáku vyfouknou, aby usnadnily vystupování.

Ford Galaxy

Přední opěrky hlavy lze nastavovat jak výškově, tak podélně. Ve dvou osách je seřiditelný rovněž volant, a to i elektricky. Poprvé Ford nabízí Galaxy také s vyhříváním volantu. Optimální teplotu vzduchu zajišťuje zdokonalená ventilační a klimatizační soustava, kterou Ford poprvé uplatnil v novém Mondeu. Umožňuje rychlejší výměnu vzduchu v kabině, dokáže udržet nižší teplotu a je tišší. Cestující vzadu si nyní mohou upravit nastavení klimatizace nezávisle na nastavení dvou zón vpředu. K zachování příjemné teploty za slunečného počasí přispívá rovněž speciální tónování skel blokující ultrafialové paprsky.

Nová zadní náprava „Integral Link“ s odlehčenými hliníkovými komponenty přináší výrazné zvýšení kultivovanosti a jízdního komfortu. Při kontaktu s nerovnostmi vozovky, například při najetí na hranu výmolu, totiž ponechává zadním kolům více volnosti pohybu v podélném směru než tradiční zavěšení. Stejné řešení Ford použil již na novém Mondeu a novém S-MAXu. Zadní náprava může být opatřena také systémem samočinného vyrovnávání světlé výšky bez ohledu na aktuální zatížení. Použití protihlukové izolace v zakrytování spodních partií vozu, podbězích kol a dveřích v kombinaci s vyšším podílem uzavřených profilů v konstrukci karoserie vedlo ke snížení hladiny hluku v prostoru pro cestující. Tzv. „akustické sklo“ v čelním okně i bočních oknech snižuje úroveň aerodynamického hluku.

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >