Nový Ford Focus

16. září 2014
Ford Focus

Nový Focus se začne prodávat v listopadu. Jako první model značky Ford v Evropě bude vybaven novým multimediálním systémem SYNC 2 a také motory o objemu 1,5 l - zážehovým EcoBoostem a vznětovým TDCi (od roku 2015). Zásluhou nových pohonných jednotek se nový Ford Focus pyšní výrazně nižší spotřebou paliva než současný model. V závislosti na konkrétní motorizaci klesla spotřeba až o 19 procent.

Má nižší a širší postoj. Dostal také novou kapotu motorového prostoru, přední nárazník i masku chladiče. Dynamické tvary kapoty, které opticky propojují sloupky čelního okna s lichoběžníkovou maskou chladiče, dodávají Focusu sebevědomý vzhled. Zákazníci se budou opět rozhodovat mezi pětidveřovým hatchbackem, čtyřdveřovým sedanem a kombi.

Nově naladěno bylo rovněž řízení s elektrickým posilovačem. Ford v novém Focusu uvádí novinku – systém zesílené stability v příčném směru. Ten monitoruje rychlost jízdy a zásahy řidiče do řízení. Z těchto dat se pak snaží předvídat ztrátu trakce ještě předtím, než k ní skutečně dojde, a s předstihem vyvolat intervenci elektronického stabilizačního systému. Výsledkem je ještě vyšší bezpečnost a plynulost jízdy.

Ford Focus

Nový Focus nabízí jako první model značky Ford funkci, která umožňuje automaticky zacouvat do řady kolmo stojících aut.V současném Focusu byl uveden aktivní parkovací asistent pro podélné parkování. Stisknutím tlačítka se aktivují ultrazvukové senzory, jež vyhledají dostatečně velký prostor k zaparkování. Následně asistent sám vmanévruje automobil na volné místo. Řízení je plně automatické, řidič se stará pouze o obsluhu plynu a brzdy. Díky doplnění dvou dalších senzorů v zadní části vozu dostane nový Focus navíc funkci příčného parkování, která funguje naprosto stejným způsobem.

Vylepšené adaptivní světlomety nyní upravují světlený kužel bi-xenonových světel tak, aby co nejlépe vyhovoval provozním podmínkám. Systém vyhodnocuje světelné podmínky v okolí a sleduje také ostatní objekty na silnici. Na základě těchto informací upravuje úhel a intenzitu světleného kuželu. V závislosti na rychlosti jízdy, úhlu natočení volantu a vzdálenosti od ostatních objektů vybírá z celkem sedmi různých nastavení.

Ve vysokých rychlostech, například na dálnici, se světlený kužel zvýší. Tím se prodlouží dosah světel; ve městě, kde se jezdí nižší rychlostí a okolí je více osvětleno, se kužel sníží a intenzivněji osvětlí prostor přímo před vozem. Při odbočování v nízkých rychlostech se osvítí také oblast po straně, aby řidič dříve zahlédl chodce a cyklisty. Řidič ocení adaptivní světlomety i v rychlých zatáčkách, kde se světelný kužel natáčí do oblouku podle natočení volantu.