Výběr vozidla v autobazaru

24. září 2013
autoESA

Vysoká cena a příroda

Některá nová auta mají motory s ekologičtější spotřebou. Řadí se k nim i elektromobily a jiná vozidla na hybridní pohon, která přírodu zatěžují minimálně. Takové automobily jsou ale velmi drahé. I běžná nová auta s nízkou spotřebou často stojí více, než si můžete dovolit. Jako řešení pak jasně vyplývá nákup v autobazaru. Jízdou levným a starým vozem ale přírodě mnohdy neulehčíte.

Správná volba

Při výběru sledujte nejen to, zda není nikde poškozený plech, ale také spotřebu paliva. Ačkoli může auto stát v nákupu o pár tisíc víc, díky nízké spotřebě se vám investice rychle vrátí. Škoda Octavia Combi z roku 2006 například spotřebuje okolo 10 l/100 km, zatímco nová Octavia RB spaluje od 4,9 l/km. Jezdíte-li hodně, rozdíl brzy pocítíte. Rozhodně není nutné si pořizovat vůz zcela nový. Jen je dobré sledovat, jak lze opravdu ušetřit.

Na co si dávat pozor

Během roku se určitě i nejnovější vozidla objeví nejen v pražských autobazarech (Praha patří dle zprávy Policie ČR k regionům, kde se auta nejvíce kradou). Při výběru sledujte například kódy na sklech. Pokud bude mít jedno ze skel jiný kód než všechna ostatní, zvyšte svoji ostražitost, bylo měněno. Další signál představuje poškozený kód VIN v motorové části vozidla. Můžete-li, raději si kód před koupí ověřte u policie. Chcete-li mít jistotu, pořiďte si auto jen v prověřeném autobazaru, k jakým se řadí i Auto Esa.

Auta po povodních

Nejen český trh je nyní plný vozů, jež poškodily letošní povodně. Jen krátký styk s vodou může způsobit jemné elektronice nemalé problémy. Taková auta se od ostatních na první pohled těžko rozeznají, ale lze to. Mnohé lze odhalit v interiéru.

Můžete v něm např. cítit dezinfekci proti plísni či zápach bahna. Stopy špatně vyčištěného písku a bahna objevíte pod prahovými lištami, koberečky či pod sedačkami. Sleduje i záhyby na podvozku a v motorové části vozidla. Jsou to místa, na která se při čištění často zapomíná. Buďte pečliví. Ušetříte za opravy.