Nová ŠKODA Octavia RS

10. června 2013
Octavia RS

Nová Octavia RS zrychluje z 0 na 100 km/h za 6,8 s a dosahuje maximální rychlosti 248 km/h (se šestistupňovou manuální převodovkou). Navíc nový model poskytuje všechny vynikající vlastnosti nového modelu ŠKODA Octavia: maximální funkčnost, dostatek prostoru, špičkovou bezpečnost, nejmodernější asistenční systémy pro zvýšení bezpečnosti a komfortu a vynikající poměr ceny a výkonu. Prodej nového vozu ŠKODA Octavia RS bude v České republice zahájen 12. července 2013 u příležitosti startu jubilejního 40. ročníku Rally Bohemia.

Dostatek síly novému modelu ŠKODA Octavia RS poskytují dva nové motory. Pod kapotou pracuje buď dvoulitrový benzinový motor o výkonu 162 kW (220 k) nebo dvoulitrový vznětový motor o výkonu 135 kW (184 k). Benzinový motor 2,0 TSI ve spojení s ručně řazenou šestistupňovou převodovkou umožňuje vozu Octavia RS zrychlení u 0 na 100 km/h za pouhých 6,8 s. Maximální rychlost činí 248 km/h a je tak o 6 km/h vyšší než tomu bylo u druhé generace vozu Octavia RS. S novým vznětovým motorem 2,0 TDI Octavia RS akceleruje z 0 na 100 km/h za 8,1 s, maximální rychlost této motorizace je 232 km/h (s ručně řazenou šestistupňovou převodovkou).

Ve srovnání s druhou generací vozu Octavia RS mají nové motory vyšší výkon a současně až o 19 procent nižší spotřebu. Systém start-stop a rekuperace brzdné energie jsou součástí sériové výbavy. Volitelně je pro oba motory k dispozici buď ručně řazená převodovka nebo dvouspojková převodovka DSG, obě šestistupňové.

Octavia RS

Optimální jízdní vlastnosti kompaktního sportovního vozu zaručuje moderní podvozek. Nová ŠKODA Octavia RS je sériově vybavena sportovním podvozkem. K tomu byla karoserie oproti standardnímu provedení snížena o 12 mm (Octavia Combi RS: 13 mm). Zadní kola využívají nově vyvinutou víceprvkovou nápravu. Precizní vedení stopy zajišťuje přední náprava typu MacPherson s trojúhelníkovitými spodními rameny. Součástí sériové výbavy je také elektronická uzávěrka diferenciálu XDS, integrovaná do elektronického stabilizačního programu ESC. Tato funkce zlepšuje trakci kol a snižuje sklon k nedotáčivosti při rychlých průjezdech zatáčkou. Lepší ovladatelnost a vyšší agilitu umožňuje také nové elektromechanické řízení s variabilním převodem. Tato technologie vyžaduje od řidiče menší úhel natočení volantu pro dosažení požadovaného poloměru zatáčky. To znamená méně přehmatávání na volantu v prudkých zatáčkách.

Octavia RS

Dravost a kvalitu na první pohled vyzařuje design nové generace modelu ŠKODA Octavia RS. Nejmladší model značky ŠKODA staví své sportovní geny v obou karosářských verzích suverénně na odiv. Každému, kdo vůz uvidí, je hned jasné: toto je nová sportovní Octavia RS. Jasně se tu uplatňuje nový designový jazyk značky. Čelní pohled se vyznačuje zdařilou souhrou charakteristické masky chladiče s plaketou RS, výraznými otvory pro vstup vzduchu se strukturou včelích pláství, novým předním spojlerem, mlhovými světlomety v designu RS a novými, nyní sériově montovanými bi-xenonovými světlomety s integrovanými diodami pro denní svícení.

Boční pohled se v porovnání se standardním modelem Octavia vyznačuje sníženou karoserií. K tomu přispívá i skutečnost, že v porovnání s druhou generací modelu Octavia RS vůz podstatně narostl do délky (+88 mm, kombi +86 mm) a do šířky (+45 mm). Současně vzrostl také rozvor o 102 mm, což stejně jako zkrácení předního převisu posiluje dojem síly. Emoce vzbuzují také třmeny kotoučových brzd, sériově červeně lakované. Sílu vyzařující proporce charakterizuje vysoká tornádo-linie a ostré precizní hrany.