aktuálně: 41 uzavírek, 14 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >

I vozičkáři mohou řídit auto

28. listopadu 2012

Některými lidmi zažitá představa, že tělesně postižený člověk, který je odkázaný na pohyb prostřednictvím invalidního vozíku, se o sebe nedokáže sám postarat a žít plnohodnotný a aktivní život, je dnes již opravdovým přežitkem.Všechny prostory se dají přizpůsobit tak, aby v nich pohyb na vozíku nečinil naprosto žádný problém. Dá se podobně přizpůsobit i automobil? Samozřejmě!

Doprava z jednoho místa na druhé je v případě, že jste na vozíčku vždy poněkud obtížnější, než se na první pohled zdá. Přestože mnoho autobusů MHD je již dnes nízkopodlažních a umožňuje vozíčkářům pohodlnou přepravu po městě, doprava mezi městy nebo na větší vzdálenosti se stává zpravidla problematickou.

Nikde však není řečeno, že se vozíčkář musí spoléhat pouze na hromadnou dopravu. Speciální úprava auta pouze pro ruční řízení je dnes náplní práce několika specializovaných firem, při nákupu auta přímo pro vozíčkáře navíc můžete rovnou zohlednit nutné úpravy vozu. Například autobazar Auto ESA nabízí v těchto případech možnost odborného poradenství v závislosti na typu postižení a konkrétních požadavcích kupujícího.

Stejně tak dnes není problém získat jako handicapovaný řidičské oprávnění. Možnosti, jakým způsobem autoškolu udělat, jsou dvě. Ta první, jednodušší, spočívá v nalezení autoškoly, která se na řidičské průkazy pro žáky se zvláštními potřebami specializuje, a tudíž disponuje vlastním, adekvátně vybaveným vozem pouze pro ruční ovládání.

Některé autoškoly na druhé straně pouze umožňují výuku vozíčkářů, ale nevlastní speciálně upravené auto pro tyto případy, proto se vše většinou odehrává v autě studenta autoškoly. V tomto případě se tedy počítá s tím, že zájemce o řidičský průkaz si ještě před začátkem výuky musí pořídit vlastní vůz. V takovém případě je lepší investovat pro začátek spíše do ojetého auta za nižší cenu, který pro řidiče-začátečníka většinou postačí. Rozsáhlé možnosti nákupu vozů a jejich úpravy pro ruční řízení poskytuje například program Handycar společnosti AutoESA.

Žadatelé o řidičský průkaz mohou navíc využít možnost zažádat o finanční příspěvek na průkaz prostřednictvím nadačního fondu Cesta bezpečí na adrese http://www.cestabezpeci.cz/projekty/ridicske-prukazy.