Evropské štítky na pneumatiky jsou zde.

1. listopadu 2012
llustrační fotografie | FOTO: People For Net a.s.

Praha 1. listopadu – Dnešním dnem vchází v platnost povinné používání nových štítků, které upozorňují spotřebitele na výkonnostní a bezpečnostní parametry pneumatik. Odborníci z pneumatikářského odvětví však poukazují na to, že štítek obsahuje příliš málo kritérií, aby mohl dostatečně charakterizovat vlastnosti pneumatik.

Evropský štítek na pneumatiky byl navržen jako hodnotící systém, jenž má spotřebitele vést k nákupu bezpečných a k životnímu prostředí šetrných pneumatik za pomoci zobrazení tří výkonnostních parametrů – valivého odporu, přilnavosti na mokru a hlučnosti. Od dnešního dne všechny pneumatiky na osobní automobily, lehké nákladní vozy a nákladní vozy musí být prodávány s tímto informačním štítkem.

Výrobce pneumatik společnost Goodyear tuto iniciativu vítá, ale současně zdůrazňuje, že evropský štítek postihuje pouze několik z mnoha důležitých výkonnostních parametrů pneumatiky.

Jean-Pierre Jeusette, generální ředitel inovačního centra společnosti Goodyear v Lucemburku to komentuje slovy: „Štítek má velký potenciální vliv – a to z hlediska finančního, ekologického i z hlediska bezpečnosti na silnicích napříč celou Evropou. Naše analýza ukazuje, že pokud by všechna vozidla jezdila na pneumatikách s hodnocením A, mohlo by to ušetřit až 27 miliard Euro ročně na pohonných hmotách a emise CO2 by mohly být sníženy až o 20 miliónů tun .“

„Volba osobních pneumatik s hodnocením A v přilnavosti na mokru ve srovnání s pneumatikami s hodnocením G může znamenat o 30 % kratší brzdnou dráhu na mokru, tedy zastavení až o 18 metrů dříve , což odpovídá délce tří až čtyř automobilů.“

„Nicméně štítek může spotřebitelům a správcům vozových parků sloužit pouze jako počáteční bod, jelikož při výběru by měli hledět dále i na ostatní parametry, které ovlivňují celkové vlastnosti pneumatiky. Podíváme-li se na to z hlediska naší společnosti, Goodyear testuje více než 50 různých prvků ovlivňujících vlastnosti pneumatiky během jejího vývoje, včetně ovladatelnosti na suchu a na mokru, boční stability a stability ve vysokých rychlostech. Klíčové bezpečnostní parametry, jako jsou aquaplaning při zatáčení a při jízdě po rovině, na štítku rovněž nejsou uvedeny.“