Nová reklamní kampaň Ministerstva dopravy "Nemyslíš-zaplatíš!"

2. října 2008

Ministerstvo dopravy oficiálně představilo novou komunikační kampaň, kterou spouští od 1. října tohoto roku. „Chceme jejím prostřednictvím ukázat skutečnou, drastickou tvář dopravních nehod a sáhnout řidičům do svědomí. Vnímáme to jako jednu z posledních možností, jak s nepříznivou situací na našich silnicích něco udělat,“ uvedl při tiskové konferenci ministr dopravy Aleš Řebíček.

Resort dopravy vydá za reklamní kampaň 150 milionů korun. S výsledky práce vítězné reklamní agentury se budousetkávat lidé v televizních a rozhlasových spotech, tiskových inzerátech, v kinech, na internetu, prostřednictvím speciálních instalací dopravních nehod, letáků a dalších informačních materiálů.

Největší množství peněz spolknou televizní spoty. Diváci je mají vídat další tři roky, tedy do konce roku 2010. Nebude v nich žádný vtip, ale spíše emoce. Klipy, které budou připomínat realistické záběry dopravních nehod, mají na lidi emotivně zapůsobit a odradit je od nebezpečného chování za volantem.

Jen do konce roku 2008 se kampaň objeví v 76. televizních spotech, 320. rozhlasových spotech, 30. tiskových inzerátech, na desítkách billboardů a internetových bannerů.

Ministr Řebíček na tiskové konferenci slavnostně představil i slogan celé kampaně: Nemyslíš – zaplatíš! Motiv na první pohled působí varovně. Evokuje nehodu, při které teče krev. Slovo „nemyslíš“ je graficky vytvořeno v podobě registrační značky vozidla (SPZ) a slovo „zaplatíš“ je v kaluži krve a tím se zdůrazňuje to, čím zaplatíš.

Kampaň se zaměří především na tři hlavní témata: rychlost a agresivní jízda, alkohol za volantem a zádržné systémy (tedy autosedačky a bezpečnostní pásy). Sledovat by ji měli především mladí lidé od 18 do 25 let, pro které je hlavně určena. Dalšími cílovými skupinami jsou motocyklisté, chodci a profesionální řidiči.

„Kampaň vítám, protože někteří čeští řidiči jsou nepoučitelní a počty dopravních nehod na českých silnicích ani přes nejrůznější akce dopravní policie neklesají,“ říká ke kampani dopravní psycholog Martin Kořán. Kdyby se těmito spoty dosáhlo obdobného efektu jako v zahraničí a vedlo by to k 5 – 7 % snížení nehodovosti, mohlo by to podle tohoto psychologa znamenat, že každoročně na našich silnicích nezemře 60 - 75 osob.

Velmi důležitým prvkem kampaně je také speciální webová stránka: www.nemyslis-zaplatis.cz. Účelem webu je v jednoduché interaktivní formě informovat o důsledcích dopravních nehod, varovat a motivovat k větší pasivní i aktivní bezpečnosti na silnicích. Hlavními prvky budou informační videa, příběhy obětí, vizuální analýzy jednotlivých typů nehod a jako důležitý preventivní prvek i interaktivní mapa rizikových míst na českých silnicích ve formě fotografií, videí a důležitých faktů.

Představení chystané kampaně přichází půl roku poté, co premiér Mirek Topolánek společně s ministry dopravy Alešem Řebíčkem a vnitra Ivanem Langrem prezentoval vládní iniciativu Dopravní čtyřlístek. Cílem ministerstva dopravy je prostřednictvím kampaně snížit počet usmrcených osob při dopravních nehodách do roku 2010 na polovinu roku 2002.

Celou komunikační strategii připravila pro resort dopravy reklamní agentura Euro RSCG, která zvítězila v tendru pěti uchazečů. Euro RSCG je součástí celosvětové skupiny komunikačních agentur, která čítá 233 poboček v 75 zemích.

-ric- ; -mvdr-