Evropský den bezpečnosti silničního provozu

1. října 2008

Evropská komise vyhlásila již druhý Evropský den bezpečnosti silničního provozu. Letošní téma je „Bezpečnost silničního provozu v našich městech“ a připadá na 13. října 2008.

První Evropský den bezpečnosti silničního provozu byl uspořádán v Bruselu v dubnu 2007. Byl zaměřen na témata týkající se především mladých řidičů: řízení pod vlivem alkoholu a drog a dopravní výchovu. Byly zde představeny osvědčené postupy i evropské politiky.

Souběžně s touto akcí v Bruselu byly ve stejném období organizovány podpůrné aktivity téměř ve všech členských státech, např. První globální týden bezpečnosti, který podpořili mladí lidé z celého světa na zasedání v Ženevě a společně vytvořili Deklaraci mladých pro bezpečnost silničního provozu.

Tak jako loni je cílem Evropského dne bezpečnosti apelovat na všechny asociace a společnosti, orgány státní správy a samosprávy, které mohou jakkoli ovlivnit bezpečnost silničního provozu, aby se k tomuto dni připojili a zaměřili své aktivity na bezpečnost především ve městech a obcích se zaměřením na zranitelné účastníky silničního provozu.

Ministerstvo dopravy se k této aktivitě také připojuje a rozvrhlo své aktivity na podporu bezpečnosti silničního provozu do celého měsíce října.

1. 1. října 2008 - slavnostní zahájení nové komunikační strategie Ministerstva dopravy v oblasti bezpečnosti silničního provozu.

2. Od poloviny října do konce listopadu 2008 bude probíhat internetová soutěž „Bezpečně na cestách“ určená pro žáky ZŠ, zaměřená na znalosti z oblasti bezpečnosti silničního provozu a České republiky.

3. Konec října 2008 - odstartování „zimní desetidílné série“ představení The Action - BESIP Tour.

-ric- ; -mvdr-