Společnost Shell se vyjadřuje ke kvalitě pohonných hmot

30. září 2008

Společnost Shell Czech Republic a.s. vítá jakákoliv porovnávání pohonných hmot, která poukáží na rozdíl v kvalitě a vlastnostech nabízených motorových paliv.

Zásadním způsobem však nesouhlasíme s hodnocením, které bylo publikováno v deníku MF Dnes dne 17. září 2008. Zveřejněná forma a závěry testu významně poškozuje dobré jméno motorových paliv Shell, a to především z následujících důvodů:

- Autoři testu se dopustili řady pochybení, které vedly ke zkreslenému srovnání vlastností dieselových paliv a zavádějící interpretaci výsledků testu.

- Zveřejněný test z kategorie tzv. zjednodušených „spotřebitelských“ testů nelze použít pro komplexní zhodnocení kvalitativních parametrů jednotlivých paliv.

-Není možné srovnávat vlastnosti standardních paliv dohromady s palivy prémiovými.

- V porovnání dieselových paliv byly analyzovány pouze dva normou stanovené parametry, přičemž závěry byly vztaženy víceméně pouze k jednomu - a sice cetanovému číslu paliva.

- Pokud by měly být objektivně zhodnoceny vlastnosti našeho nadstandardního paliva Shell V-Power Diesel, musejí být posouzeny i jeho čistící (detergenční) vlastnosti.

- Porovnávat paliva prodávaná na českém a zahraničním trhu nepovažujeme za seriózní. Shell vždy uvádí, že složení paliv je založené na potřebách konkrétního trhu.

Shell Czech Republic