aktuálně: 41 uzavírek, 16 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Z měření rychlosti mají tvrdý byznys

29. září 2008

Před prázdninami prošel sněmovnou České republiky kontroverzní návrh o tom, že měřit rychlost bude smět opět jen státní policie. Spousta starostů menších vesnic se proti tomuto návrhu obořila a není se divit proč...

Tak například středočeská vesnička Koleč má z měření rychlosti vyloženě byznys. Dá se považovat za dokonalý příklad toho, jak se někteří starostové rozhodli vydělávat na měření rychlosti. I kvůli ní se někteří poslanci zdráhají vrátit strážníkům od ledna tuto pravomoc.

„Ano, měření rychlosti je pro nás svým způsobem byznys. Ale občané po nás chtěli, ať uděláme něco s řidiči, kteří obcí projíždějí příliš rychle. A ukázalo se, že stejné problémy má víc obcí,“ řekl Radek Moulis, starosta Kolče, jejíž strážníci teď měří rychlost už pro 28 okolních obcí. Koleč tím, jak rozvinula své „podnikání“, připomíná dokonalý marketingový tah.

Prvního strážníka a radar si radnice pořídila v polovině loňského roku. Obec tehdy popudilo, že jí krajský úřad nechtěl zaplatit zpomalovací prahy do středu vesničky. Strážník proto začal měřit, a hlavně vybírat pokuty.

Vzápětí se ozvala první obec z okolí, že by o měření měla také zájem. A pak další a další. Nyní má Koleč už šest strážníků (dva další hledá) a dva radary. Jejich pracovní směna vypadá téměř výhradně jen tak, že ráno vezmou radar a jdou se postavit někam k silnici.

„Jen za polovinu loňského roku, kdy měli tři strážníky, vybrala Koleč na pokutách za rychlost milion a půl. Oni prostě na měření rejžují,“ rozčiluje se Ivo Rubík, starosta Slaného, který „kolečský byznys“ kritizuje.

Pro srovnání: Slaný s 15 tisíci obyvateli má čtrnáct strážníků, kteří loni na pokutách za vysokou rychlost vybrali jen 250 tisíc korun. Starosta Rubík totiž tvrdí, že strážníci nemají jen měřit rychlost, ale mají především hlídat pořádek v ulicích.

To, že podobně na věc nahlíží mnoho starostů, dokazuje i skutečnost, že Koleč o měření žádá stále víc okolních obcí. Naposledy začali měřit kolečští strážníci rychlost v Mělnickém Vtelně, které je asi padesát kilometrů od jejich domovské obce.

Koleč si vše ohlídala i po právní stránce a s každou radnicí, která si chce její strážníky najmout, uzavírá smlouvu. „Mohou si vybrat, jestli u nich strážníci budou jen měřit, nebo i hlídat pořádek,“ dodává Moulis.

-ric- ; (Idnes)

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Co byste měli vědět o pneumatikách Bridgestone a proč jsou skvělou volbou?

Bridgestone, světový lídr v produkci pneumatik, nabízí špičkovou technologii a inovace v rámci pneu pro osobní vozy, SUV a 4x4. Tady se podíváme na to co je značka Bridgestone vlastně zač, jaké pneu nabízí a co za výhody přináší řidičům, kteří hledají spolehlivost, bezpečnost a výkon.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >