Otevřel se další úsek dálnice D1 u Kroměříže

24. září 2008

Zlínský kraj má nově otevřený další úsek dálnice D1. ŘSD uvedla 23. září 2008 do provozu nový úsek v délce 7 km z Kojetína do Kroměříže. Nová dálnice nyní pomůže Zlínskému kraji, výhledově se bude jednat o hlavní tah mezi Brnem a Ostravou.

Do provozu uváděné stavby Kojetín - Kroměříž západ a Kroměříž-západ - Kroměříž-východ na dálnici D1 jsou součástí souboru staveb dálnice D1 v úseku Vyškov - Hulín - Přerov - Lipník nad Bečvou, který kromě předmětných úseků zahrnuje stavby Vyškov - Mořice (v provozu od října 2005) a Kroměříž-východ - Říkovice, která je momentálně ve výstavbě. Dále směrem k Lipníku nad Bečvou bude dálnice D1 pokračovat stavbami Říkovice - Přerov a Přerov - Lipník nad Bečvou, kde se napojuje na projekt dálnice D47 Lipník n.B. - Ostrava - Polsko.

Pak bude zcela dokončena D1 v délce 377 km. „Nový úsek Kojetín - Kroměříž bude na zhruba rok osamocen, to znamená bez návaznosti na dálniční síť. Již v příštím roce ale plánujeme dokončit 6,6 kilometru dlouhý úsek Vrchoslavice - Kojetín a tím tak kompletně propojit Prahu s Kroměříží v délce 260 kilometrů,“ vysvětluje generální ředitel ŘSD Alfred Brunclík. Doplňuje, že stavba je součástí komplexu dálniční sítě, jejímž hlavním motivem je flexibilní spojení největších českých měst Prahy, Brna a Ostravy.

Nový úsek obsahuje 11 mostů, 2 výjezdy (MÚK) a 3 protihlukové stěny v celkové délce 2900 m.

Úsek kolem Kroměříže je veden v trase severního silničního obchvatu města. V závislosti na šetrnost vůči životnímu prostředí byla vybudována protihluková opatření pro ochranu stávající zástavby. „Cílem je zabránit negativním účinkům dopravy právě v místech s obytnou zástavbou,“ doplňuje Alfred Brunclík.

Informace o stavbě Kojetín - Kroměříž-západ:

Název stavby: 0134.2 Kojetín - Kroměříž-západ

Místo stavby: Zlínský kraj

Cena stavby: 654 268 000 Kč

Délka stavby: 4000 metrů

Informace o stavbě Kroměříž-západ - Kroměříž-východ:

Název stavby: 0134.3 Kroměříž-západ - Kroměříž-východ

Místo stavby: Zlínský kraj