aktuálně: 41 uzavírek, 10 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Dopravní nehodovost ve 37. kalendářním týdnu 2008

19. září 2008

Podle předběžných údajů šetřila Policie ČR v minulém týdnu 2 948 dopravních nehod, při kterých zemřelo 16 lidí a dalších 583 osob utrpělo zranění lehkého nebo těžkého charakteru. Hmotná škoda dosáhla částky 141,9 miliónů korun.

Oproti minulému týdnu zaznamenáváme:

nárůst v počtu nehod o 60

nárůst v počtu usmrcených o 1 osobu

pokles v počtu zraněných o 46 osob

pokles v počtu nehod pod vlivem alkoholu o 14

V minulém týdnu byl počet nehod 15. nejvyšší v letošním roce (prakticky se jedná o průměrný počet). Každý den se průměrně stalo 421 nehod. Nejvyšší nehodovost jsme zaznamenali v pátek (491 nehod) a ve středu (490 nehod), nejnižší poté v neděli (260 nehod).

Jak již bylo uvedeno, v minulém týdnu si nehody vyžádaly 16 lidských životů. Tento počet je v letošním roce zatím 14. nejnižší. Nejtragičtěji skončily středeční nehody, kdy zemřelo 5 lidí a také nedělní nehody se 4 usmrcenými. Dva lidé zahynuli při pátečních a úterních nehodách. Bez tragických následků se obešly pouze pondělní nehody.

V tomto týdnu připadalo na 1 000 nehod 5,4 usmrcených osob, což je méně, než stávající letošní průměr. Nejtragičtější byl prozatím 32. kalendářní týden, kdy na 1 000 nehod připadalo 9,8 usmrcených osob.

Podle předběžných údajů zahynulo v období od 1. do 14. září 31 lidí, tj. o 27 osob méně, než v roce 2007 a o 4 osoby méně, než v roce 2006.

V minulém týdnu bylo při nehodách zraněno 583 lidí, což je zatím 9. nejvyšší počet v letošním roce. Nejvíce zraněných registrujeme při úterních (96 osob) a pátečních (90 osob) nehodách, nejméně v neděli (63 osob). V průměru bylo denně zraněno 83 lidí.

Pod vlivem alkoholu zavinili účastníci silničního provozu celkem 125 nehod, nejvíce v sobotu (32 nehod), v neděli a v pátek (shodně 22 nehod). Na celkovém počtu nehod se alkohol podílel 5,4%. Počet těchto nehod v hodnoceném týdnu je zatím v letošním roce 10. nejnižší.

Z celkového počtu 16 usmrcených bylo:

5 - řidičů motocyklů

5 - spolujezdců v osobních automobilech

3 - chodci

2 - řidiči osobních automobilů

1 - cyklista.

-ric- ; PČR

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Co byste měli vědět o pneumatikách Bridgestone a proč jsou skvělou volbou?

Bridgestone, světový lídr v produkci pneumatik, nabízí špičkovou technologii a inovace v rámci pneu pro osobní vozy, SUV a 4x4. Tady se podíváme na to co je značka Bridgestone vlastně zač, jaké pneu nabízí a co za výhody přináší řidičům, kteří hledají spolehlivost, bezpečnost a výkon.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >