Letos už mají nehody na svědomí 682 obětí

11. září 2008

Statistiky za prvních osm měsíců letošního roku hovoří o tom, že Policie ČR šetřila celkem 104 897 nehod na pozemních komunikacích, při kterých bylo usmrceno 652 osob. Dalších 2 517 osob utrpělo těžká zranění a 16 423 osob zranění lehkého charakteru. Výše hmotné škody přesahuje 5 miliard korun.

V porovnání se stejným obdobím roku 2007 zaznamenáváme pokles u všech základních ukazatelů nehod:

počet nehod - o 12 860 (pokles o 10,9%)

počet usmrcených - o 64 osob (pokles o 8,9%)

počet těžce zraněných - o 149 osob (pokles o 5,6%)

počet lehce zraněných - o 597 osob (pokles o 3,5%)

odhad hmotné škody - o 358,2 mil. Kč (pokles o 6,6%).

Za prvních osm měsíců letošního roku je počet nehod 6. nejnižší od roku 1990. Nejvyšší nehodovost jsme prozatím zaznamenali v roce 1999 (141 769 nehod), naopak nejnižší v roce 1991 (58 654 nehod). Dopravní nehody si v tomto období vyžádaly 652 lidských životů. Od roku 1990 je to 2. nejnižší počet. Nejtragičtěji skončily nehody v roce 1994, kdy na silnicích zahynulo 903 osob. Nejpříznivěji ze statistiky vychází rok 2006 s 586 usmrcenými.

Počet těžce zraněných osob je za prvních osm měsíců letošního roku vůbec nejnižší od roku 1990. Nejvíce těžce zraněných evidujeme při nehodách v roce 1997 (bezmála 4500). Lehké zranění utrpělo letos více jak 16 tisíc lidí, což je 4. nejnižší počet od roku 1989. Přes 20 700 osob bylo lehce zraněno při nehodách v roce 1997, což je zatím nejvyšší počet od roku 1990.

-ric- ; PČR