Dopravní nehodovost ve 36. kalendářním týdnu 2008

10. září 2008

V uplynulém týdnu šetřila Policie ČR 2 888 dopravních nehod, které se staly na pozemních komunikacích. Následkem těchto nehod se do svých domovů nevrátilo 15 lidí. Dalších 629 osob utrpělo zranění těžkého nebo lehkého charakteru.

V porovnání s předcházejícím 35. týdnem se:

- zvýšil počet nehod o 131 nehod

- snížil počet usmrcených o 8 osob

- zvýšil počet těžce zraněných o 70 osob

- zvýšil počet nehod pod vlivem alkoholu o 9 nehod

Počet nehod ve 36. kalendářním týdnu je 18. nejnižší v letošním roce. V průměru se každý den stalo 413 nehod. Nejvyšší nehodovost zaznamenáváme v pátek (515 nehod) a v pondělí (491 nehod), naopak nejnižší v neděli (261 nehod). Z pohledu regionů je na prvním místě Praha (539 nehod), poté Severomoravský (425 nehod) a Jihomoravský (424 nehod) kraj.

Jak již bylo uvedeno, dopravní nehody si v minulém týdnu vyžádaly 15 lidských životů, což je o osm osob méně než v předcházejícím týdnu. Od začátku letošního roku je tento počet prozatím 12. nejnižší. Nejtragičtěji skončily nehody ve čtvrtek (6 osob) a v sobotu (4 osoby). Bez obětí na životech se obešly nehody v neděli. Podle předběžných údajůbylo v uplynulém týdnu nejvíce usmrcených při nehodách na území Severočeského, Východočeského a Jihomoravského kraje - shodně po 3 osobách.

V hodnoceném týdnu bylo při nehodách zraněno 629 lidí, což je o 70 osob více než v předcházejícím týdnu. Od začátku roku je počet zraněných zatím 3. nejvyšší. Nejvíce zraněných osob evidujeme při sobotních (108 osob) a pondělních (103 osob) nehodách. Nejméně poté při pátečních nehodách (77 osob). Denně tak bylo v průměru zraněno 90 lidí.

Také v uplynulém týdnu sehrál své „alkohol za volantem“. Účastníci silničního provozu zavinili celkem 139 nehod pod vlivem alkoholu, což je zatím 15. nejvyšší počet od začátku roku. Nejvíce jich připadá na neděli (31) a sobotu (29), podle regionů na Severní Moravu (24 nehod) a Severočeský kraj (23 nehod).

Z celkového počtu 15 usmrcených bylo:

7 řidičů osobních automobilů

2 chodci