aktuálně: 41 uzavírek, 18 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Dopravní nehodovost ve 35. kalendářním týdnu 2008

4. září 2008

Ve třicátém pátém kalendářním týdnu šetřila Policie ČR na pozemních komunikacích 2 757 nehod. Při těchto nehodách přišlo o život 23 osob, dalších 559 bylo zraněno. Výše způsobené hmotné škody byla odhadnuta na více jak 125 miliónů korun.

V průměru se každý den stalo 394 nehod, byli usmrceni 3 účastníci silničního provozu a dalších 80 účastníků vyvázlo se zraněním. V minulém týdnu evidujeme 130 dopravních nehod zaviněných pod vlivem alkoholu, což činí 4,72 procent z celkového počtu nehod.

Za prvních 35 týdnů letošního roku se jedná o týden:

- s 8. nejnižším počtem nehod

- se 7. nejvyšším počtem usmrcených

- s 9. nejvyšším počtem zraněných

- se 7. nejnižším odhadem hmotné škody a

- s 21. nejvyšším počtem nehod zaviněných pod vlivem alkoholu.

Porovnáme-li tento týden s předcházejícím týdnem, vidíme, že došlo k nárůstu:

- u počtu nehod o 8

- u počtu usmrcených osob o 5 lidí

- u počtu zraněných osob o 64 lidí

- u počtu nehod zaviněných pod vlivem alkoholu o 1 nehodu

Nejvíce nehod se v minulém týdnu stalo v pátek (507) a ve středu (485), naopak nejméně v neděli (270). Z pohledu regionů byla nejvyšší nehodovost na Severní Moravě (564), nejnižší (171) v Jižních Čechách.

Nejtragičtějším dnem minulého týdne byl pátek, kdy na silnicích zemřelo šest osob, pět lidí zemřelo v úterý a čtyři v neděli. Nejpříznivěji v tomto směru skončily nehody v pondělí, kdy si vyžádaly jeden lidský život.

Podle jednotlivých regionů zemřelo nejvíce lidí na komunikacích Severní Moravy (5) a v Západních Čechách (4). Nejpříznivěji skončily nehody na území Jižních a Východních Čech, kde zemřelo shodně po jednom člověku.

U nehod zaviněných pod vlivem alkoholu byl nejvyšší počet při sobotních (26) a nedělních (25) nehodách. Z pohledu regionů bylo nejvíce nehod zaviněných pod vlivem alkoholu na Severní Moravě (25) naopak nejméně v Západních Čechách (7).

Z 23 usmrcených osob bylo:

- 7 spolujezdců v osobním vozidle

- 6 chodců

- 4 řidiči osobního vozidla

- 3 cyklisté

- 3 řidiči motocyklu.

-ric- ; PČR

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Co byste měli vědět o pneumatikách Bridgestone a proč jsou skvělou volbou?

Bridgestone, světový lídr v produkci pneumatik, nabízí špičkovou technologii a inovace v rámci pneu pro osobní vozy, SUV a 4x4. Tady se podíváme na to co je značka Bridgestone vlastně zač, jaké pneu nabízí a co za výhody přináší řidičům, kteří hledají spolehlivost, bezpečnost a výkon.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >