Řidiči dejte dnes pozor na děti !

1. září 2008

Prvního září je každoročně významným datem pro všechny děti, které zahajují povinnou školní docházku nebo se po prázdninách znovu vracejí do školy. Cesta do školy s sebou přináší i některá úskalí, na která je při této příležitosti nutné si upozornit. Jedním z nich je i nebezpečí z pohybu dítěte v dopravním prostředí.

Za bezpečný pohyb dítěte v silničním provozu v první řadě odpovídají jeho rodiče – škola může dítěti dát v rámci dopravní výchovy pouze základy, praxi v reálném dopravním prostředí musí zajistit rodiče, včetně toho, aby dětem šli příkladem. Co by tedy rodiče měli pro bezpečnost svých dětí v silničním provozu udělat?

Před začátkem školního roku je vhodné, aby si rodiče s dítětem prošli celou trasu do školy, ukázali mu bezpečná místa pro přecházení, a vysvětlili dítěti zásady bezpečného přecházení, a to zejména:

- najít bezpečné místo k přecházení (tj. tam kde má dostatečný rozhled a je tam vyznačený přechod pro chodce),

- vždy se zastavit, rozhlédnout na obě strany, rychle, ale nikoli zbrkle přejít,

- nikdy nepřecházet mezi zaparkovanými vozidly.

(Tyto zásady jsou velice osvědčené britské pravidlo „The Green Cross Code“ pro děti, které propaguje i Ministerstvo dopravy ČR)

Vhodné je, aby rodiče doprovázeli mladší děti na cestě do školy raději několik dnů, aby získali jistotu, že se dítě v dopravním prostředí pohybuje bezpečně; je nutné dítě upozornit na nebezpečí vyplývající z jeho pohybu v dopravním prostředí - realitou je, že dítě není ničím chráněno, případný střet s vozidlem vždy prohraje dítě.

Důležitým prvkem pro bezpečnost dětí je jejich viditelnost. Na cestu do a ze školy by mělo být dítě oblečeno v pestrém oblečení, případně používat retroreflexivní nebo fluorescenční prvky na oblečení nebo na školních brašnách. Pokud děti jezdí do školy veřejnou dopravou, musí jim být vysvětleny zásady bezpečného chování v dopravních prostředcích - nutnost se za jízdy držet, nepřecházet vozovku před nebo za autobusem stojícím v zastávce - vždy vyčkat jeho odjezdu tak, aby při přechodu neměly zakrytý výhled.

Pokud rodiče přepravují dítě do školy v osobním automobilu, vždy v dětské autosedačce. V případě dopravní nehody může sedačka dítěti zachránit život. V této souvislosti je zajímavé, že ve většině motoristicky vyspělých státech je propagováno, aby rodiče do školy děti nevozili v osobních automobilech; doporučováno je používání veřejné hromadné dopravy, pěší chůze, případně cyklistika. Použití osobního automobilu komplikuje dopravní situaci u škol, kdy zaparkovaná vozidla často tvoří překážku komplikující například přechod ostatních dětí přes silnici v blízkosti školy.

V neposlední řadě by si rodiče - řidiči měli uvědomit, že začátkem školního roku se v ranních a odpoledních hodinách (cca 7:30 - 8:00 hod., 12:00 - 14:00 hod.) na ulicích vyskytuje více dětí a tomu přizpůsobit své chování - zejména rychlost jízdy.

Uvědomme si, že i sebelépe vychované a vycvičené dítě je omezeno ve svém chování v silničním provozu svými mentálními i fyzickými předpoklady, proto jeho reakce jsou velice často nevyzpytatelné. Zásada ohleduplnosti vůči ostatním účastníkům silničního provozu by měla platit po celý rok, nejenom začátkem školního roku, který je vhodnou dobou si tuto zásadu připomenout.

-ric- ; (Besip)