aktuálně: 41 uzavírek, 15 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Polcie si o víkendu řidiče pohlídá

29. srpna 2008

V souvislosti s ukončením letních prázdnin se v posledním prázdninovém týdnu každoročně zvýší provoz na pozemních komunikacích. Občané se vracejí z dovolených, přivážejí z prázdnin děti, kterým zanedlouho začne nový školní rok.

Vlivem hustoty provozu, spěchu a mnohdy nepozornosti řidičů s sebou poslední prázdninový víkend přináší také zvýšení dopravní nehodovosti. V loňském roce šetřili policisté 1190 nehod. Do svých domovů se nevrátilo 15 lidí, což bylo o devět osob více než v roce 2006.

Nejtragičtěji se do statistik zapsal rok 2004, kdy si nehody v posledním srpnovém víkendu vyžádaly život 21 osob. Je to nejvyšší počet za posledních deset let. Nepříznivou bilanci – 18 usmrcených má také rok 2002 a roky 2000 a 2001, kdy evidujeme shodně 17 úmrtí. Prozatím nejlépe ze statistiky vychází rok 2006, který je z pohledu nehodovosti a následků dopravních nehod hodnocen obecně jako nejpříznivější.

Policie ČR bude v tomto období intenzivněji dohlížet na bezpečnost a plynulost silničního provozu. Již od začátku tohoto týdne byl posílen běžný výkon služby. V průběhu týdne a na víkend je naplánováno 60 dopravně bezpečnostních akcí.

Proběhnou v kompetenci jednotlivých regionů, které rozhodnou o počtu nasazených sil a technických prostředků a určí místa zvýšeného dohledu s ohledem na vývoj dopravní nehodovosti ve svém teritoriu.

Během kontrol se policisté zaměří na nejzávažnější a nejčastěji páchané dopravní přestupky (překročení maximální povolené rychlosti, jízda po požití alkoholu či jiných návykových látek, nesprávné předjíždění aj.) Kontrolovat budou mimo jiné používání zádržných systémů a dětských autosedaček.

V rámci celého víkendu budou policisté monitorovat a usměrňovat dopravu zejména na příjezdových komunikacích do měst a v místech, kde budou vznikat kolony. Počítáme i s využitím vrtulníku k monitoru hustoty provozu na dálnicích a rychlostních komunikacích.

Zvýšený dohled nad bezpečností silničního provozu potrvá také v průběhu celého dalšího týdne. V souvislosti se začátkem školního roku se policisté zaměří zejména na bezpečnost dětí v silničním provozu v blízkosti školních budov a přechodů pro chodce.

Od 1. září začíná celorepublikový preventivní projekt Policie ČR „Zebra se za tebe nerozhlédne“, který probíhá ve spolupráci se Zdravotní pojišťovnou Ministerstva vnitra ČR a Českou radou dětí a mládeže. Cílem projektu je preventivně působit na chodce, posílit v nich zásady bezpečného chování při přecházení vozovky a zvýšit jejich povědomí o využívání přechodů pro chodce.

Chtěli bychom apelovat na řidiče, aby dbali zvýšené opatrnosti, nespěchali a byli ohleduplní k ostatním účastníkům silničního provozu. Měli by počítat s tím, že na hlavních trasách a u vjezdů do měst se mohou tvořit kolony, je proto dobré si trasu cesty předem naplánovat, popřípadě využít méně frekventovaných komunikací. Vyplatí se také sledovat dopravní zpravodajství v médiích, kde se mohou dozvědět o aktuálních dopravních nehodách a uzavírkách.

Policisté přejí všem řidičům šťastný návrat a dětem úspěšný start do nového školního roku.

-ric- ; PČR

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Co byste měli vědět o pneumatikách Bridgestone a proč jsou skvělou volbou?

Bridgestone, světový lídr v produkci pneumatik, nabízí špičkovou technologii a inovace v rámci pneu pro osobní vozy, SUV a 4x4. Tady se podíváme na to co je značka Bridgestone vlastně zač, jaké pneu nabízí a co za výhody přináší řidičům, kteří hledají spolehlivost, bezpečnost a výkon.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >