BESIP představil strategii pro do rok 2013

25. června 2012

Ministr dopravy Pavel Dobeš na dnešní tiskové konferenci představil nové vedení samostatného oddělení Ministerstva dopravy BESIP, jež má na starosti oblast bezpečnosti a provozu na pozemních komunikacích. Tým v čele s Romanem Budským poté prezentoval svou strategii a program aktivit pro období let 2012 a 2013.

Ilustrační foto

Cílem personálních změn je akcelerace činností v oblasti bezpečnosti a prevence. Jde o úkoly vyplývající z aktuální Národní strategie bezpečnosti silničního provozu do roku 2020, především pak snížení počtu dopravních nehod a jejich následků. „Větší důraz by měl být kladen na monitorování a analýzy dění v zahraničí, a to zejména v těch evropských státech, které dlouhodobě vykazují příznivé statistiky dopravní nehodovosti a jejích následků. Přestože v této oblasti došlo v České republice ke zlepšení, vykazujeme bohužel vysoký počet usmrcených v porovnání s průměrem zemí Evropské unie,“ konstatoval ministr Dobeš.

Konkrétní kroky, jak hlavního cíle Národní strategie BESIP dosáhnout, představil vedoucí samostatného oddělení BESIP Roman Budský. Tzv. „systém BESIP“ v sobě obsahuje čtyři základní prvky, a to samostatné oddělení BESIP, Nadaci BESIP, Tým bezpečnosti silničního provozu a krajské koordinátory BESIP, přičemž každý prvek má určené své hlavní strategické okruhy činností. Zatímco samostatné oddělení BESIP se zaměřuje na komunikaci témat spojených s prevencí dopravních nehod, na tvorbu nového hodnotového systému nastupující generace a vytváření centrálního dopravně-bezpečnostního webového portálu, Nadace BESIP zapojením privátních subjektů umožňuje prohloubit daný program. Posláním krajských koordinátorů BESIP je budování vztahů se samosprávami a privátními subjekty ve svěřených regionech, komunikace se složkami Integrovaného záchranného systému ČR, praktická implementace celostátně vyhlášených programů a komunikace s regionálními médii.

„Do konce roku 2012 předpokládáme realizaci řady projektů. Probíhat bude kampaň zaměřená na motocyklisty, věnovat se budeme i řidičům, kteří cestují do zahraničí. Dále budeme realizovat tzv. tematicky zaměřené kampaně a pokračovat bude také multimediální projekt The Action, představený již v roce 2004 a zaměřený na české teenagery. Pokračování se dočká i celostátní kampaň Nemyslíš, zaplatíš! i úspěšný pořad Autoškola národa, během kterého si řidiči mohou zábavnou formou zopakovat pravidla silničního provozu,“ řekl Roman Budský.

Při zajišťování financování a materiálně technického zabezpečení aktivit bude oddělení BESIP vycházet nejen z veřejných zdrojů, ale v úzké spolupráci s Nadací BESIP by mělo docházet k využívání odborného i finančního potenciálu řady soukromoprávních subjektů. Na odborné úrovni bude probíhat spolupráce s nově zřízenými výbory Rady vlády pro bezpečnost silničního provozu.

Na závěr tiskové konference představil docent Karel Míšek historický vývoj loga BESIP a rovněž prezentoval jeho aktuální redesign.

-ric- ; Besip