aktuálně: 41 uzavírek, 14 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Dopravní nehodovost ve 33. kalendářním týdnu 2008

20. srpna 2008

Podle předběžných údajů šetřila Policie ČR ve 33. kalendářním týdnu 3 144 nehod, které se staly na pozemních komunikacích v ČR. Vyžádaly si život 19 lidí. Dalších 597 osob bylo zraněno. Hmotná škoda dosáhla částky 158,1 mil. Kč.

Týdenní počet nehod - v hodnoceném týdnu byl počet nehod 8. nejvyšší v letošním roce. V průměru na 1 den uplynulého týdne připadalo 449 nehod. Oproti předchozímu týdnu šetřila Policie ČR o 276 nehod více. Nejvíce nehod se stalo v pátek (578) a v sobotu (497). Nejméně nehod jsme zaznamenali v neděli (289), i tak je tento počet poměrně vysoký.

Týdenní počet usmrcených - při nehodách přišlo o život 19 lidí. Tento počet je v letošním roce zatím 12. nejvyšší. Oproti předchozímu týdnu jde o snížení o 9 osob. Nejvíce usmrcených zaznamenáváme při nedělních nehodách - 6 lidí a dále při pondělních nehodách – 4 lidé. Tři lidé zahynuli při pátečních a sobotních nehodách apod. Pouze středeční nehody se obešly bez tragických následků. V hodnoceném týdnu připadalo na 1 000 nehod 6 usmrcených osob (tj. prakticky letošní průměrná hodnota). Zatím nejtragičtější byl 32. týden, kdy na 1 000 nehod připadalo 9,8 usmrcených osob. Podle předběžných údajů zahynulo v období od 1. srpna 62 lidí, tj. o 13 více, než v roce

Týdenní počet zraněných - v hodnoceném týdnu bylo při nehodách zraněno 597 lidí a tento počet je v letošním roce zatím 6. nejvyšší. Oproti předchozímu týdnu tak bylo zraněno o 40 lidí více. Nejvíce zraněných registrujeme při sobotních (102 osob) a čtvrtečních (101 osob) nehodách. Nejméně zraněných bylo při středečních nehodách (69 osob). Denně bylo v průměru zraněno 85 lidí.

Nehody s alkoholem - v minulém týdnu zavinili účastníci silničního provozu celkem 158 nehod pod vlivem alkoholu. Na celkovém počtu nehod minulého týdne se alkohol podílel 5,0 %. Počet těchto nehod v hodnoceném týdnu je zatím v letošním roce 8. nejvyšší. V porovnání s předchozím týdnem zaznamenáváme o 24 nehod více. Nejvíce nehod s alkoholem se stalo v neděli (37) a v sobotu (36).

Podle předběžných údajů bylo v uplynulém týdnu nejvíce usmrcených při nehodách na území Severomoravského kraje (8 lidí) a dále na území Jihomoravského kraje (4 lidé).

Podle předběžných údajů šetřila Policie ČR nejvíce nehod na území hl.m. Prahy (589), naopak nejméně na území Jihočeského kraje (216). Nejvíce nehod pod vlivem alkoholu šetřila policie na území Východočeského (30 nehod) a Severočeského (26 nehod) kraje.

Z celkového počtu 19 usmrcených byli:

4 řidiči osobních automobilů

4 cyklisté

4 chodci

3 řidič motocyklů

4 spolujezdců v osobních automobilech

-ric- ; PČR

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Co byste měli vědět o pneumatikách Bridgestone a proč jsou skvělou volbou?

Bridgestone, světový lídr v produkci pneumatik, nabízí špičkovou technologii a inovace v rámci pneu pro osobní vozy, SUV a 4x4. Tady se podíváme na to co je značka Bridgestone vlastně zač, jaké pneu nabízí a co za výhody přináší řidičům, kteří hledají spolehlivost, bezpečnost a výkon.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >