aktuálně: 41 uzavírek, 6 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Jihlava se dočkala očekávaného obchvatu

13. srpna 2008

Ředitelství silnic a dálnic dne 30. července 2008 slavnostně otevřelo nový úsek silnice I/38 jihozápadně od města Jihlavy. Téměř 3,5 km dlouhá stavba kompletuje obchvat města Jihlavy a je součástí velmi významného tahu Jihlava - Znojmo - Vídeň.

Silnice I/38 navazuje na první část obchvatu Jihlavy mezi Jiráskovou ulicí a silnicí II/602 směrem na Pelhřimov. Tato část obchvatu byla otevřena v červenci 2004.

Stavba pokračuje severně od městské části Pístov, kde kříží silnici III/4062 a pokračuje údolím Pístovského potoka. Na konci stavby je přeložka silnice I/38 u zahrádkářské kolonie dočasně zakončena a napojuje se na stávající silnici I/38. Definitivním řešením tohoto provizorního úseku bude mimoúrovňová křižovatka jako součást pokračování přeložky silnice.

Hlavním významem nového obchvatu Jihlavy na silnici I/38 je odklonění tranzitní a lokální dopravy z centra města. Vedle toho také zamezení výrazného překračování povolených limitů exhalací a hluku, které zatěžují obyvatele podél průtahu silnice. Otevřením přeložky silnice I/38 se zlepší dopravní obslužnost a podpora rozvojových aktivit. Dojde také ke zvýšení dopravní bezpečnosti.

Velkým významem je spojení s Rakouskem, přičemž posílením průjezdnosti silnice I/38 lze očekávat další rozvoj mezinárodní spolupráce.

V původní projektové dokumentaci se počítalo s výstavbou kompletní čtyřpruhové směrově rozdělené komunikace. Nakonec byla realizována pouze pravá polovina čtyřpruhové komunikace, stejně jako první část obchvatu.

Při současné i výhledové intenzitě dopravy by jižní část obchvatu měla vyhovět na období minimálně 20 let. Realizace této stavby byla prioritním zájmem města Jihlavy a je financována v plné výši Státním fondem dopravní infrastruktury. Silnice I/38 není vedena chráněným územím či pásmem, proto nijak nedošlo k zásahu nebo poškození krajinného rázu.

Informace o stavbě:

Název stavby: Silnice I/38 Jihlava-obchvat jih

Místo stavby: kraj Vysočina

Cena stavby: 425 760 000 Kč

Délka stavby: 3348 m

Zahájení: únor 2006

Zakončení: červenec 2008

-ric- ; -řsd-

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Co byste měli vědět o pneumatikách Bridgestone a proč jsou skvělou volbou?

Bridgestone, světový lídr v produkci pneumatik, nabízí špičkovou technologii a inovace v rámci pneu pro osobní vozy, SUV a 4x4. Tady se podíváme na to co je značka Bridgestone vlastně zač, jaké pneu nabízí a co za výhody přináší řidičům, kteří hledají spolehlivost, bezpečnost a výkon.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >