aktuálně: 41 uzavírek, 25 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

BESIP se chce zaměřit na motocyklisty

13. srpna 2008

I když přes prázdniny probíhalo hned několik akcí a některé z nich byly dokonce zaměřeny přímo na motoristy, počet jejich tragických nehod neklesá. Z celkových 72 541 dopravních nehod způsobených během 1. pololetí letošního roku, zavinili motocyklisté 834 nehod.

Při nehodách způsobených řidiči motorových vozidel byli usmrceny 404 osoby, z toho 35 při nehodách motocyklistů. Motocyklisté tedy zavinili 1,1 % všech nehod, ale počet obětí těchto nehod je 8,7 %.

Dopraví nehody motocyklů vykazují dlouhodobě nejvyšší závažnost. Na 1 000 nehod připadlo v 1. pololetí t.r. 42 usmrcených. Vloni dosahoval tento ukazatel čísla 38,7.

Průměrná závažnost nehod motocyklů je 7 x vyšší než u nehod osobních automobilů.

Větší šanci na přežití dopravní nehody mají oproti motocyklistům i chodci. Až 68 % obětí dopravních nehod motocyklů jsou sami motocyklisté.

Motocyklisté způsobili pod vlivem alkoholu 6,1 % všech dopravních nehod zaviněných řidiči motocyklistů.

Minulý víkend proběhla pilotní součinnostní akce dopravní policie a oddělení BESIP Ministerstva dopravy. Na nechvalně proslulé trase z Mělníka do České Lípy byla řada policejních hlídek, které se zaměřovali na motocyklisty. Nad silnicí létal vrtulník letecké služby Policie ČR. Na Českolipsku v obci Dubá bylo společné stanoviště Policie ČR a BESIP-u.

Zde měli motocyklisté možnost si po zkontrolování policisty v klidu vypít kávu, podívat se na filmy s preventivní tématikou a odvézt si informační materiály BESIP-u. Preventivní působení BESIP-u zajišťoval BESIP Team, což je mobilní šestičlenný tým, který zajišťuje prezentační činnost oddělení BESIP na veletrzích, výstavách a kulturních nebo společenských akcích.

-ric- ; (Besip)

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Co byste měli vědět o pneumatikách Bridgestone a proč jsou skvělou volbou?

Bridgestone, světový lídr v produkci pneumatik, nabízí špičkovou technologii a inovace v rámci pneu pro osobní vozy, SUV a 4x4. Tady se podíváme na to co je značka Bridgestone vlastně zač, jaké pneu nabízí a co za výhody přináší řidičům, kteří hledají spolehlivost, bezpečnost a výkon.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >