Ceny ropa jde stále dolů

12. srpna 2008

Ještě před prázdninami se analytici obávali, že ceny za benzín i nafty půjdou přes prázdniny velmi strmě vzhůru, nicméně opak je pravdou. Zatím naštěstí pohonné hmoty stále zlevňují.

Na začátku července atakovala cena ropy hranici 150 dolarů (2250 korun) za barel. Tomu dopomáhal i strach z hurikánů v Mexickém zálivu, který měl ohrozit zdejší těžbu. Dopad byl ale minimální, výše těžby se prakticky nezměnila.

Ceny za barel ropy tak více již nevzrostla a začala klesat. Tuto tendenci si drží až do dnešních dní, kdy se barel prodává okolo 120 dolarů.

Poptávka na nejdůležitějších trzích totiž není tak veliká, jak se očekávalo a je cítit, že mnoho motoristů šetří. Například v USA se v soukromém sektoru prodalo o 7 % méně paliva. Proto by se mohla cena ropy posunout ke stodolarové hranici.

-ric- ; autoweb.cz