Ministr dopravy a generální ředitel představili priority ŘSD

17. května 2012

Ministr dopravy Pavel Dobeš společně s generálním ředitelem ŘSD Davidem Čermákem představili na dnešní tiskové konferenci priority státní příspěvkové organizace Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Ilustrační foto

Ministr se nejprve vyjádřil k samotnému jmenování nového generálního ředitele. „Chtěl bych ujistit, že jmenování pana Davida Čermáka je podmíněno zpracováním strategického dokumentu, který bude předložen ministru dopravy nejpozději do konce května a bude prodiskutován jak na úrovni Ministerstva dopravy, tak bude konzultován s panem premiérem. Schválení tohoto dokumentu bude znamenat potvrzení pana Čermáka ve funkci generálního ředitele,“ řekl ministr dopravy Pavel Dobeš.

Podle Pavla Dobeše by součástí celé koncepce mělo být také nastavení komunikace mezi ministerstvem a ostatními organizacemi - ŘSD i Státním fondem dopravní infrastruktury (SFDI). Nový ředitel musí podle ministra řešit zejména problematiku velkých dopravních staveb, čerpání financí z EU i problematiku víceprací. „Věřím, že s ohledem na znalost materie a na letité zkušenosti pana Čermáka, dojde k synergii a ke spolupráci, od které si slibuji zrychlení jednotlivých projektů, které budou realizovány,“ dodal ministr dopravy.

Nový generální ředitel posléze představil své priority. Mezi klíčové body patří zajištění čerpání finančních prostředků jak z národních, tak evropských zdrojů, a to jak v tomto roce, tak letech následujících. Dalšími prioritami jsou systémové pojetí příprav jednotlivých staveb, příprava transformace ŘSD, ale také další systémové věci jako je kvalitní archivační systém a spisová služba na ŘSD. „Na co chci klást také zásadní důraz, tak to je kvalifikovanost zaměstnanců ŘSD, aby byli schopni kontrolovat kvalitu staveb a byli velmi precizní při přejímání staveb,“ dodal David Čermák.

-ric- ; ŘSD