Spící nepřipoutaná žena havárii nepřežila

28. července 2008

V neděli 27. července 2008 v 02:52 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po těžké havárii osobního auta v Želechovicích nad Dřevnicí.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na hlavním silničním tahu I/49, v Želechovicích, došlo k velmi těžké havárii osobního auta zn. Nissan Almera.

Řidič osobního auta narazil čelně do železného zábradlí mostu a chodníku v prostoru hlavní světelné křižovatky obce. Nárazem došlo k velmi těžkému zranění osmatřicetileté spolujezdkyně na zadním sedadle, a také ke zranění a zaklínění dvaadvacetiletého řidiče.

Hasiči byli na místě zásahu jen za tři minuty od výjezdu. Kolem havarovaného vozu bylo odstaveno více aut a všichni přítomní čekali na příjezd profesionálních záchranářů. Hasiči jako první začali vyprošťovat zraněnou ženu, cizinku (SK), ze zadních sedadel. Ta utrpěla mimořádně těžké zranění hlavy, kterému také na místě podlehla.

Vzápětí hasiči zahájili vyprošťovací práce u zraněného a zaklíněného mladého řidiče. Po odstřižení zadních dveří byla pomocí hydraulických tyčí roztažena zdeformovaná přední část, která muži sevřela nohy. Po uvolnění byl řidič hasiči vytažen ven a uložen do nosítek.

Zdravotníci ho umístili do sanitního vozu a po nezbytném prvotním ošetření byl odvezen do nemocnice k další odborné lékařské péči a hospitalizaci.

Hasiči zajistili vrak vozu proti případnému požáru a uniklé provozní kapaliny byly zasypány sorbenty. Po dobu zásahu složek integrovaného záchranného systému byla částečně omezena průjezdnost křižovatkou. Dopravu řídila kyvadlově hlídka policistů. Po zadokumentování havárie policií pomohli hasiči s odstraněním následků z prostoru frekventované křižovatky. Dopravní omezení trvalo tři hodiny.

-ric- , HZS Zlínského kraje