Jaká byla nehodovost v ČR v prvním půlroce?

22. července 2008

Policie České republiky za prvních šest měsíců letošního roku šetřila 78 778 nehod, při kterých bylo 445 osob usmrceno, 1 775 osob těžce zraněno a 11 598 osob zraněno lehce.

Odhadnutá hmotná škoda dop¬ravní policií na místě nehody je 3 797,48 mil. Kč. V porovnání s obdobím leden až červen roku 2007 zaznamenáváme pokles u všech základních ukazatelů nehod:

Ø počet nehod o 7 908

Ø počet usmrcených o 49 osob,

Ø počet těžce zraněných o 144 osob,

Ø počet lehce zraněných o 205 osob,

Ø odhad hmotné škody o 186 mil. Kč

Počet nehod - letošní počet nehod v prvních šesti měsících je od roku 1990 šestý nejnižší (nejvíce nehod se stalo v roce 1999 = 105 350 a naproti tomu nejméně nehod se stalo v roce 1991 - jen 40 342 nehod).

Počet usmrcených osob je v tomto období (prvních šest měsíců) od roku 1990 druhý nejnižší - po roce 2006, kdy bylo usmrceno 434 osob. Nejvíce usmrcených bylo v roce 1994 - 640 osob.

Počet těžce zraněných osob je v tomto období nejnižší. Nejvíce těžce zraněných osob bylo v roce 1997 - 2 964 osob.

Počet lehce zraněných osob je v porovnání od roku 1990 pátý nejnižší; nejvíce lehce zraněných osob bylo v roce 2003 - 13 809 a nejméně pak v roce 1991 - jen 9 069 osob.

Nejtragičtějším letošním dnem byla zatím středa 13. února s 10 usmrcenými. Pouze ve dvou červnových dnech nedošlo k usmrcení účastníka silničního provozu - v úterý 3. 6. 2008 a v sobotu 28. 6. 2008 (v letošním roce bylo zatím takovýchto dnů 27, z toho nejvíce v dubnu - 8 a nejméně právě v červnu).

-ric- ; PČR