Každý osmý mrtvý na cestě je motorkář

21. července 2008

Podle poslední statistiky byl každý osmý mrtvý člověk na silnici motocyklista. Nejsmutnější na celé věci je fakt, že Česká republika je v počtu mrtvých motocyklistů v Evropě jasně na prvním místě.

Nejčastěji umírají motorkáři ve věku 25 až 34 let. Doplácejí nejen na to, že na rozdíl od řidičů aut nejsou chráněni pevnou kapotou, ale také na to, že kvůli klesajícím cenám motocyklů si dnes může i mladý a nezkušený řidič pořídit extrémně silný stroj. Prodej nových motocyklů se v ČR za posledních deset let zvýšil na trojnásobek.

V první polovině roku zamřelo na cestách celkem 56 motocyklistů. To je třináct procent z celkového počtu usmrcených osob. Celkově zavinili motorkáři 967 nehod.

Vloni připadlo na 1000 nehod motocyklistů 39 mrtvých,přitom u osobních vozů připadána stejný počet karambolů pouze šest usmrcených osob.

Letos je zatím ve statistikách nejtragičtější červen, kdy zemřelo celkem 21 motorkářů. Nejčastější příčinou havárie je přitom klasicky nedodržení rychlosti.

-ric - ; (Internet)