aktuálně: 37 uzavírek, 1 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Otevřena další nová čtyřpruhová silnice

18. července 2008

Ředitelství silnic a dálnic ČR otevírá 16. července 2008 nový úsek silnice I/14 (přesně I/14 Liberec - Kunratická, 2. a 3. etapa). Většina prostředků na realizaci této výstavby byla využita z Operačního programu Doprava, tedy ze zdrojů EU. Míra podpory výstavby obou etap z fondů EU se vyšplhá až do výše 85 procent celkových nákladů

Silnice I/14 je hlavním tahem mezi městy Liberec a Jablonec nad Nisou. V roce 2005 byla dokončena první etapa přeložky silnice I/14 Liberec – Kunratická v úseku mezi komunikací I/35 – Zelené údolí. Doprava do Jablonce nad Nisou z nového úseku byla vedena po Rochlické ulici a na stávající I/14 se napojovala úrovňovou, velmi nepřehlednou křižovatkou a křížením koleje tramvajové trati ve Vratislavicích.

„Hlavním cílem stavby 2. etapy přeložky I/14 Liberec – Kunratická bylo odstranění nevyhovujícího silničního spojení mezi městy Liberec a Jablonec nad Nisou,“ říká generální ředitel ŘSD Alfred Brunclík. Toto pokračování ve výstavbě přeložky bylo prováděno mezi Zeleným údolím a Tanvaldskou ulicí jako dělený čtyřpruh. Současně s výstavbou přeložky byla v rámci 2. etapy dokončena mimoúrovňová křižovatka v Zeleném údolí.

Podobný význam má také 3. etapa výstavby přeložky na této komunikaci. Ta byla prováděna mezi Tanvaldskou a Kunratickou ulicí. V rámci výstavby byla dokompletována mimoúrovňová křižovatka v Tanvaldské ulici a postavena okružní křižovatka na Kunratické ulici. Pro pěší byla mezi sídlištěm Kunratická a Vratislavicemi vybudována lávka. Výstavbou obou etap přeložky I/14 Liberec – Kunratická byla specifická především s ohledem na investice z fondů Evropské unie, přesněji z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF) v rámci Operačního programu Doprava. V případě 2. etapy byla míra podpory 85 procent v částce 191 067 944 Kč (celkové náklady 369 681 213 Kč). Podobně také u 3. etapy byla míra podpory 85 procent v částce 144 195 947 Kč (celkové náklady 175 093 296 Kč).

-ric- ; -řsd-

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Co byste měli vědět o pneumatikách Bridgestone a proč jsou skvělou volbou?

Bridgestone, světový lídr v produkci pneumatik, nabízí špičkovou technologii a inovace v rámci pneu pro osobní vozy, SUV a 4x4. Tady se podíváme na to co je značka Bridgestone vlastně zač, jaké pneu nabízí a co za výhody přináší řidičům, kteří hledají spolehlivost, bezpečnost a výkon.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >