ŘSD zahajuje výstavbu klíčového úseku dálnice D1 pro Zlínský kraj

13. června 2008

Dne 12. června 2008 byla slavnostně zahájena výstavba úseku dálnice D1 Kroměříž - východ - Říkovice. Jedná se o významný úsek s budoucím napojením na rychlostní silnice R49 a R55. Stavba v délce 11,3 km má být uvedena do provozu v říjnu 2010

„Do Kroměříže přivedeme dálnici ještě v letošním roce, nyní se jedná o navazující úsek obsahující největší dopravní křižovatku na střední Moravě u Hulína,“ doplňuje generální ředitel ŘSD Alfred Brunclík. Navazující úsek R55 do Otrokovic s jasným cílem napojení Zlína se má rovněž začít stavět letošní rok.

Vyvedením dopravy ze zastavěných oblastí po dokončení uvedeného úseku dojde k významnému zlepšení životního prostředí ve městech Kroměříž, Hulín a po dobudování dalších úseků i pro Přerov. „Význam úseku z Kroměříže - východ do Říkovic z lokálního i z celostátního významu si plně uvědomujeme. Proto chceme, aby k dokončení výstavby došlo co možná nejdříve,“ říká Alfred Brunclík.

Stavba úseku Kroměříž- východ - Říkovice je řešena v úseku od mimoúrovňové křižovatky Kroměříž - východ po provizorní napojení na I/55 před Horními Moštěnicemi. Součástí stavby je i úsek rychlostní silnice R55 ve směru od Otrokovic po napojení na D1 v prostoru mimoúrovňové křižovatky u Hulína. Projekt je navržen ke spolufinancování Evropskou unií z prostředků Fondu soudržnosti v rámci Operačního programu Doprava.

Na trase jsou navrženy tři křižovatky, které umožňují jednak „rozpojení“ komunikací vyšší komunikační sítě (D1 a R55 – MÚK Hulín) nebo napojení dálnice či rychlostní silnice na nižší komunikační síť (na I/55 – MÚK Hulín západ; na II/432 MÚK Hulín východ). Na začátku stavby se počítá s napojením na budovanou dálnici D1 v úseku 0134,3 Kroměříž - západ - Kroměříž-východ. Na konci stavby je navrženo provizorní napojení na stávající silnici I/55.

Návaznost na stavby R55 Hulín - Skalka a R49 Hulín - Fryšták v MÚK Hulín bude upřesněna v dalším vývoji, jak z hlediska priorit, tak i z hlediska projekční přípravy a financování těchto staveb rychlostních komunikací. Během výstavby bude v místě křížení zajištěn provoz po provizorních komunikacích pro minimalizaci dopadů výstavby na stávající dopravu.

-ric- ; -řsd-