Co je to projekt bezpečná vesnice?

22. května 2008

Národní strategie bezpečnosti silničního provozu si klade za cíl do roku 2010 snížit počet obětí dopravních nehod na polovinu. Jelikož významná část těchto obětí zahyne v obcích, je nutné pro dosažení výše uvedeného cíle výrazně zvýšit bezpečnost silničního provozu na území měst a obcí.

Vzhledem k vysokému počtu obcí a neexistenci okresních úřadů je třeba vytvořit nejen řešení pro obce, ale také způsob vzájemné spolupráce a komunikace obcí mezi sebou a obcí s kraji.

Na území obcí dochází k 70% dopravních nehod. Z celkového počtu usmrcených při dopravních nehodách připadá 37% usmrcených na nehody v obci. Celých 50% těžce zraněných a 60% lehce zraněných je zapříčiněno nehodami v obci.

V rámci České republiky existuje několik projektů, jejichž cílem je vytvoření bezpečného a zdravého prostředí v rámci obcí, například projekty „Bezpečná komuna“, „Zdravá města“, „Partnerství“; „Bezpečná lokalita“, případně dílčích projektů zaměřených na konkrétní cílovou skupinu - „Bezpečná škola“ apod. Tyto projekty ovšem nejsou primárně zaměřeny na problematiku bezpečnosti silničního provozu a tato problematika je v nich často akcentována jen minimálně.

Z výše uvedených důvodů předkládáme projekt „Bezpečná obec“, jehož cílem je shrnout dosavadní zkušenosti, vytvořit metodiku pro aktivity obcí a podpořit zapojení obcí do řešení bezpečnosti silničního provozu. Tento projekt by měl pokrývat komplexní oblast bezpečnosti silničního provozu v obcích počínaje dopravní výchovou, dopravním zklidňováním atd., až po informace o možnostech financování úprav infrastruktury pro zvýšení bezpečnosti silničního provozu.

Na tvorbě projektu se podílejí členové pracovní skupiny BESIP. Členy budou také zástupci PČR, státní správy, místní samosprávy a nestátních neziskových organizací.

-ric- ; (Besip)