aktuálně: 41 uzavírek, 29 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Dvě družice systému Galileo na oběžném dráze

3. listopadu 2011

Evropská vesmírná agentura před několika dny dopravila, za pomoci kosmické rakety Sojuz, na oběžnou dráhu první dvě operační družice navigačního systému Galileo. Program Galileo poskytne vylepšený globální systém satelitní navigace, zároveň má odstranit závislost na americkém navigačním systému GPS.

Ilustrační foto

Současně umožní i kvalitnější pokrytí oblasti severní Evropy, kde jsou dnes možnosti systému GPS značně omezeny. Dva satelity vypuštěné dnes na oběžnou dráhu, určí místo na zemi s přesností na jeden až dva metry a to i díky tomu, že nesou unikátní atomové hodiny, které jsou ve srovnání s dosud užívanými rubidiovými hodinami čtyřnásobně přesnější.

Program Galileo bude nabízet následující služby, Open Service, Public Regulated Service a the Search-and-Rescue Service. Další služby budou zahrnovat Commercial Service a Safety-of-Life Service pro vyšší míru prostupnosti přesnosti ověřených dat.

Systém Galileo je aktivním systémem, znamená to, že umí signál nejenom vysílat, ale i přijímat. Tato vlastnost může být využita například pro pátrací akce. Galileo bude vysílat pět signálů, první je dostupný zdarma a bude využit pro navigaci zejména pro řidiče. Kódovaný signál je určen pro komerční systémy, například pro účely geodetů, nebo mýtné systémy. Certifikovaný signál bude sloužit pro navigaci letadel, šifrovaný signál bude využit pro zvláštní uživatele a konečně poslední signál je určen pro již zmíněné pátrací akce. Dnes jsou ve vesmíru dva průzkumné satelity, první byl vypuštěn v prosinci roku 2005. Celý systém by měl být s celkem 30 satelity uveden do ostrého provozu nejpozději v roce 2019. Pilotní program systému by měl být spuštěn v roce 2014 s 18 satelity.

„Projekt Galileo považuji za významný nejen z hlediska dosažení strategicko-politické nezávislosti Evropy, ale zejména z hlediska ekonomického, neboť družicová navigace a kosmické aktivity obecně jsou jedním ze základních pilířů evropské konkurenceschopnosti. Spuštěním systému Galileo totiž dojde k podstatnému vylepšení technických parametrů současných systémů družicové navigace GPS a GLONASS,“ řekl ministr dopravy Pavel Dobeš.

V druhé polovině roku 2012 by mělo dojít k přesunu Evropského úřadu pro dohled nad globálním navigačním družicovým systémem Galileo (GSA) do Prahy. Nové agentury GSA se již připravuje v bývalé budově České konsolidační agentury v pražských Holešovicích.

„Rád bych zdůraznil, že získání sídla této agentury zvýšilo image České republiky jakožto státu, který aktivně podporuje oblast, jejíž inovační a technologický potenciál má klíčový význam pro budoucnost evropského hospodářství,“ doplňuje ministr Dobeš.

Podle výkonného ředitele vesmírné agentury GSA Carla des Doridesa se do Prahy do konce roku 2012 přestěhuje zhruba 45 úředníků s tím, že v průběhu následujících let by se měli připojit další. Celkově by měl úřad zaměstnávat kolem šesti desítek lidí. Valnou většinu nákladů na přesun agentury ponese přímo GSA.

-ric- ; -mvdr-

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >