aktuálně: 41 uzavírek, 23 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Bárta chce konkurenci na železnici a rozšíření mýtného

14. července 2010

Ministr dopravy Vít Bárta chce při svém působení v úřadu především zavést konkurenci na železnici, rozšířit mýtný systém z dálnic i na silnice nižší třídy, snížit ceny výstavby dálnic a zlepšit bezpečnost na silnicích. Základní priority pro své vedení ministerstva jmenoval dnes při svém oficiálním nástupu do funkce.

„Od začátku veřejnosti sdělujeme neveselou pravdu, že nás čekají úspory. A to i za cenu toho, že se některé stavby zpozdí,“ uvedl Bárta. Podle něj musí šetřit všechny resorty a na ministerstvu dopravy půjde především o to, jak přidělené peníze využít co nejefektivněji.

Nový ministr se chce nyní soustředit na přípravu resortního rozpočtu na příští rok. „Pro nejbližší týdny je to pro mě úkol číslo jedna. Především jde o rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury, který je hlavním zdrojem financování komunikací,“ uvedl Bárta.

Právě fond dopravy je trnem v oku nového ministra financí Miroslava Kalouska. Ten nedávno v televizní diskusi oznámil, že bude usilovat o jeho zrušení. Podle mluvčího MD Karla Hanzelky jsou úvahy o zrušení fondu předčasné. Peníze na stavby chce Bárta získat mimo jiné také z projektů partnerství státu a soukromých firem (PPP).

Ministerstvo dopravy pod novým ministrem už chystá odklad zavedení elektronických vinět pro osobní auta. Podle platného zákona mají viněty nahradit nalepovací dálniční známky už od ledna, koalice se ale rozhodla papírové známky ponechat i pro další léta. Pro nákladní dopravce, kteří platí mýtné, chystá MD rozšíření mýtné povinnosti z dálnic i na silnice nižších tříd.

Zatímco firmy z dopravního stavitelství a nákladní silniční dopravce Bárta zřejmě nepotěšil, s mírným optimismem mohou hledět do budoucna labští rejdaři. MD totiž chce postavit jez u Děčína, na který lodní dopravci čekají od začátku 90. let.

Na části Labe u hranic s Německem se kvůli nízké hladině často zastavuje přeshraniční plavba. Stavbu jezu plánovala i předchozí vedení MD, vždy ale narazila na odpor ekologů a ministerstva životního prostředí. MŽP se ale nyní ocitlo v rukou ODS, jejíž ministři dopravy stavbu jezů podporovali.

Za zásadní prioritu Bárta rovněž označil zavedení konkurence na železnici, což podle jeho názoru výrazně zlepší služby ve vlakové dopravě. Co se týče bezpečnosti na silnicích, oznámil nový ministr vznik meziresortní pracovní skupiny, která má revidovat bodový systém. Hrubé přestupky se mají podle něj trestat přísněji.

Premiér Petr Nečas při uvedení nového ministra do funkce označil situaci v resortu za nelehkou. „Ministr nemůže říci jako jeho předchůdci, že přinese více peněz, nemůže ani slíbit, že o ně bude bojovat,“ uvedl Nečas. Na druhé straně je podle předsedy vlády ministerstvo konsolidované. Nečas poděkoval odstupujícímu ministrovi Gustavu Slamečkovi za dobrou práci.

Bárta již oznámil dvě personální změny v týmu svých náměstků, jména však nesdělil. Podle informací ČTK na MD zřejmě zůstane Slamečka jako poradce, v úvahu připadá i jeho angažmá do náměstkovské funkce. Zároveň se ale vrací do funkce ředitele fondu dopravy.

Bárta byl jako nestraník na kandidátce Věcí veřejných letos v květnu zvolen poslancem, po volbách byl jedním z hlavních vyjednavačů VV o vládě. Před vstupem do politiky působil jako generální ředitel největší ryze české bezpečnostní agentury ABL. Z funkce odešel letos v únoru a začátkem července oznámil, že svůj poloviční podíl ve firmě prodává bratrovi Matěji Bártovi a jeho manželce.

Plány nového vedení MD:

- ušetřit na výstavbě dopravní infrastruktury, využít projekty PPP

- odklad elektronických vinět

- rozšíření mýta z dálnic a části silnic první třídy i na krajské silnice

- dostavba jezu nebo jezů na Labi u Děčína

- vpuštění konkurence na železnici

- rozvoj Letiště Praha jako středoevropské letecké křižovatky

- zpřísnění postihů pro agresivní řidiče

-ric- ; -mvdr-

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >