aktuálně: 41 uzavírek, 23 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Jakou zimní pneumatiku vybrat ?

15. listopadu 2011

Mnozí motoristé mají zažitou informaci, že zimní pneumatiky by měly být pokud možno co nejužší, protože tlak působící na užší pneumatiku je větší a kvalitní vzorek tím pádem dosahuje vyššího záběru.

llustrační fotografie | FOTO: People For Net a.s.

To je z fyzikálního pohledu správná úvaha, nicméně koupit užší zimní pneumatiky se vyplatí pouze řidiči, který většinu zimních kilometrů najede v oblastech se souvislou sněhovou pokrývkou. V běžných podmínkách (mokré zimní silnice), a to i vzhledem k rychlosti jízdy na dálnicích, je pro běžného řidiče zcela jistě rozumnější použití širších pneumatik, které mají větší styčnou plochu s vozovkou a tím dosahují vyšší směrové stability při jízdě v přímém směru i při zatáčení, o kratší brzdné dráze nemluvě.

Při výběru správného rozměru pneumatiky je nejvhodnější postupovat podle záznamu v technickém průkazu. V oddíle č. 7 je stanoven přesný rozměr ráfků i pneumatik a to včetně hmotnostní i rychlostní specifikace, např. 195/65 R15 91T. Stejný údaj musí být i na boku pneumatiky, kterou si hodláte pořídit. V poznámkách v dolní části technického průkazu jsou často uvedeny i další alternativní rozměry zpravidla širších pneumatik. V případě osobních a dodávkových vozidel osazujte zimní pneumatiky na všechna kola. Předejdete tak zbytečnému smyku, nebo nedotáčivosti vozidla.

Výběr výrobce a vlastního dezénu pneumatiky je již zcela na osobním rozhodnutí každého řidiče. Se správnou volbou mohou pomoci nejrůznější testy pneumatik, jejichž výsledky lze najít v motoristickém tisku nebo na internetu. Zimní pneumatiky se rozhodně vyplatí!

Richard Vlček ; Besip

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >