aktuálně: 41 uzavírek, 20 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Ford vymyslel ochranu dvěří před odřeninami

20. října 2011

Odřeniny na hranách dveří, vznikající při jejich otevírání v úzkých prostorách, jsou klasickým problémem mnoha řidičů a provozovatelů vozidel. Automobilka Ford proto představuje nový způsob, jak zabránit podobným poškozením laku a karoserie automobilu.

Ilustrační foto

Takzvaný chránič hran dveří bude poprvé uveden na Fordu Focus v lednu 2012. Systém navržený techniky Fordu z německého Kolína nad Rýnem pracuje zcela samočinně. Při otevření dveří se z nich vysune ochranná lamela, která slouží jako měkký doraz a zabraňuje poškození laku obou sousedících vozidel.

„Chránič hran dveří je jedna z těch věcí, u kterých se budou zákazníci divit, proč to někoho nenapadlo dřív,“ řekl Matthias Tensing, systémový inženýr z vývojového oddělení Fordu. „Bude to úleva pro rodiče, kteří vozí vzadu děti, a pro všechny, kdo musí parkovat v úzkých místech.“

Chránič hran dveří od Fordu se zcela vysune do své ochranné pozice, jakmile jsou dveře otevřeny tak, že vzniká mezera necelých 150 mm. Ze statistik Fordu vyplývá, že takto lze zabránit až 90 procentům poškození předních dveří, respektive 85 procentům v případě dveří zadních.

Richard Vlček ; Zákruta.cz

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >