aktuálně: 41 uzavírek, 12 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Bezpečné prázdniny - dbejte základních zásad!

1. července 2011

Prázdniny začaly - následující měsíce budou v mnohém specifické. Dílčí změny bude možné sledovat ve struktuře a hustotě silničního provozu, pořádány budou různé společenské a kulturní akce, řada lidí bude vyrážet na výlety a dovolené. Také o prázdninách se můžeme setkat s nepříjemnými situacemi. Řadě z nich je možné předejít.

V loňském roce zahynulo v prázdninovém provozu při dopravních nehodách 170 osob, dalších 627 osob bylo těžce zraněno a 4655 účastníků provozu bylo zraněno lehce. Ke svým blízkým se v loňském červenci a srpnu nevrátilo o 20 lidí více, než tomu bylo v roce 2009. Do vysokého počtu usmrcených se výrazně promítly červencové povětrnostní podmínky. Vedra v první polovině měsíce ovlivňovala pozornost, soustředěnost i fyzický stav účastníků provozu a v řadě případů stála na pozadí tragických následků dopravních nehod.

K bezpečnému návratu z cest významně přispěje respektování následujících zásad:

S letními dny, zejména začátkem a koncem prázdnin, je zpravidla spojena vyšší hustota provozu a riziko vzniku kolon. Plánujte proto pečlivě trasu, včetně času odjezdu, a sledujte aktuální dopravní zpravodajství. Vhodné je naplánovat alternativní trasu pro případ nečekané uzavírky nebo podobné komplikace. Nespoléhejte zcela na navigaci, která Vás nemusí vždy dovést do požadovaného cíle - pozor na aktuálnost map. Věnujte pozornost dopravnímu značení.

Důležitý je nejen technický stav vozidla, který zajistíme důkladnou, nejlépe servisní, prohlídkou před cestou, ale také fyzický i psychický stav řidiče. Do plánované trasy na delší vzdálenost zahrňte proto předem také pravidelné přestávky, dodržujte pitný režim a před vyjetím na delší vzdálenost si dobře odpočiňte. Čas dojezdu si naplánujte s dostatečnou časovou rezervu, aby vás nic nenutilo spěchat.

Respektujte pravidla silničního provozu a věnujte maximální pozornost tomu, co se na silnici děje. Nezapomeňte, že alkohol do silničního provozu nepatří. Pro letní provoz je typický zvýšený pohyb nemotorizovaných účastníků, včetně dětí. Důležitá je vzájemná tolerance. Pokud jedete do zahraničí, seznamte se předem s legislativou dané země.

Při jízdě autem nezapomeňte správně použít bezpečnostní pás, případně odpovídající dětskou autosedačku.

Uvědomte si, že plně naložené auto a těžší náklad obecně mění jízdní vlastnosti vozidla. Přizpůsobte tomu jízdu.

Pokud vyrážíte na silnice na kole, bruslích nebo za pomoci jiného sportovního náčiní, nezapomeňte na ochranné prvky. Nutností jsou u dětí, život mohou zachránit ale i dospělému.

-ric- ; PČR

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >