aktuálně: 41 uzavírek, 22 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Nadace Partnerství rozdělí 1 milion Kč na bezpečné cesty do školy

7. února 2011

Učitelé, děti i rodiče pozor! Vaše školy mají možnost získat až 90 tisíc korun na bezpečnější cesty. Nadace Partnerství totiž vyhlásila 5. ročník grantového programu Na zelenou. Letos v něm mezi školy rozdělí rekordní 1 milion korun. O nadační příspěvek mohou do 4. března 2011 žádat školy a vzdělávací zařízení z celé ČR. Generálním partnerem programu Na zelenou je již tradičně finanční skupina AXA, záštitu poskytlo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstvo dopravy.

Jedinečnost programu Na zelenou spočívá v tom, že umožňuje samotným dětem poukázat na místa, kde se při cestě do školy necítí bezpečně. Na základě jejich zjištění pak dopravní odborníci zpracují inženýrské studie. Navrhnou v nich, jak okolí škol z dopravního hlediska vylepšit. O navržených řešeních děti poté jednají se zástupci obcí, krajů a policie.

Značná část grantu je určena právě na vyhotovení odborné dopravní studie. Školy však také připravují celou řadu dalších aktivit zaměřených na podporu šetrných způsobů cestování dětí i pedagogů. „Patří mezi ně například pořádání soutěží s dopravní tematikou, měření intenzity dopravy v okolí, zpracování Školních plánů mobility nebo výstavba přístřešků na kola,“ popisuje možnosti využití grantu Radek Patrný z Nadace Partnerství. Více informací včetně celé grantové výzvy, průvodce žádostí o grant a databáze hotových školních projektů naleznou zájemci na www.nazelenou.cz.

Granty v programu Na zelenou nabízí Nadace Partnerství již pátým rokem. „Na podporu bezpečných cest do školy jsme od roku 2007 rozdělili bezmála 3 miliony korun a podpořili celkem 33 škol a vzdělávacích zařízení,“ uvádí Radek Patrný z Nadace Partnerství. Rok od roku také přibývá bezpečnostních opatření, která obce a města díky programu Na zelenou uskutečnila. Podrobný přehled všech podpořených projektů je k dispozici na webových stránkách Nadace Partnerství: www.nadacepartnerstvi.cz/doprava/databaze-bezpecne-do-skoly.

Generálním partnerem programu Na zelenou je finanční skupina AXA, novým partnerem je společnost 3M Česko a záštitu poskytují Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstvo dopravy. „Máme za sebou již čtyři roky společného působení a mohu říci, že spolupráce s Nadací Partnerství na tomto projektu splnila naše očekávání. Program Na zelenou je pro naše klienty jasným důkazem, že AXA je společensky zodpovědnou společností všude tam, kde působí,“ říká Marek Zeman, ředitel PR a komunikace finanční skupiny AXA.

-ric- ; Besip

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >