aktuálně: 41 uzavírek, 21 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

V létě se vystřídá 16 policistů

7. června 2010

V letošním roce bude v Chorvatsku vykonávat službu 52 zahraničních policistů a 8 policistů z Interpolu. Svým krajanům letos poprvé budou pomáhat i policisté z Polska a Bavorska. Čeští policisté budou umístěni v Omiši ve Splitsko-dalmatském regionu a letos nově i v Šibeniku v Šibensko-kninském regionu. Službu v Chorvatsku nastoupí 1. července. Do konce prázdnin se bude střídat 16 policistů a policistek ve čtyřech turnusech, vždy po dvou v jednotlivém regionu.

Policisté budou opět pomáhat turistům v Chorvatsku. V roce 2009 působilo v Chorvatsku celkem 42 zahraničních policistů z Německa, Rakouska, Francie, Maďarska, Slovenska a České republiky a poprvé i 9 zástupců Interpolu. Jejich hlavním úkolem byla podpora velitelských a koordinačních center zejména zajišťováním rychlé a přesné výměny informací.

Účast zahraničních policistů v Chorvatsku vychází z Memoranda, které podepsali zástupci jednotlivých zemí v závěru 5. mezinárodní konference k zajištění bezpečnosti zahraničních turistů na území Chorvatské republiky v letní turistické sezóně 2010, která se uskutečnila ve druhé polovině května. Českou policii na této konferenci zastupoval náměstek policejního prezidenta pro vnější službu plk. Mgr. Ing. Ivan Bílek, který memorandum podepsal za českou stranu.

Na konferenci mimo jiné zaznělo, že chorvatská policie již pět let praktikuje novou formu spolupráce, spočívající ve vysílání zahraničních policistů k výkonu služby na chorvatské pobřeží. Zpočátku se této spolupráce zúčastnili pouze policisté z Maďarska, ale v roce 2008 byli vysláni již také policisté z Rakouska, Francie, Slovenska a České republiky. Ústy generálního ředitele chorvatské policie Olivera Grbiče bylo zdůrazněno, že prioritou je pro ně bezpečnost turistů.

Zástupci jednotlivých zemí hovořili o zkušenostech s touto formou spolupráce. Působení zahraničních policistů bylo ve všech zemích velice kladně hodnoceno nejen turisty, ale i sdělovacími prostředky a vládami jednotlivých zemí.

-ric- ; PČR

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >