aktuálně: 41 uzavírek, 16 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Po zimě se musí auto dokonale umýt a vyčistit

29. března 2010

Během zimy se řada z nás mytí vozu příliš nevěnuje, protože propadáme skepsi jen při pomyšlení na to, že sotva co auto umyjeme, hned je znovu špinavé. Nejhorší, co můžeme ale přes zimu našim čtyřkolým miláčkům udělat je nechat je napospas soli a nečistotám.

Tato agresivní směs nesmírně škodí laku a částem vozu, které jsou našim očím skryté, jako jsou části pod blatníky, spodek vozu a mezidveřní prostory. Nedoporučuje se časté mytí vozů v kartáčové myčce. Plastové kartáče totiž choulostivému laku vadí v zimním období ještě více, než když je teplo.

Na vině jsou opět nečistoty, které lak ve spojení s kartáči neúprosně ničí tím, že jej poškrábou. Pokud se nebojíte sáhnout hlouběji do kapsy, nejlepší způsob je auto zavézt do tzv. bezdotykové myčky, kde svůj díl práce odvede aktivní pěna, která nečistoty z karoserie splaví a technik auto opláchne a navoskuje. Mimo to v myčce omyjí i spodek vozu a podběhy kol.

Zapomínat bychom ale neměli ani na interiér vozu, který trpí extrémními teplotami. To platí především pro negarážované vozy, které jsou v létě vystavovány vysokým teplotám a slunečnímu záření a v zimě mrazům. Existují speciální přípravky, které chrání plasty pře poškozením, zamezují usazování prachu a v neposlední řadě vůz krásně provoní.

Pokud se vám nechce věnovat půl víkendu čistění auta, vždy můžete vzít svůj vůz do specializovaného servisu, kde všechny tyto úkony provedou za vás. Budete ale muset počítat s částkou od 500 korun až do několika tisícovek v závislosti na tom, jak moc do hloubky chcete svůj vůz nechat pročistit.

-ric- ; Internet

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >