aktuálně: 41 uzavírek, 32 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Hasičský přístroj do vozu ano!

13. července 2009

V loňském roce podle statistik při požárech v dopravě zahynulo 42 lidí. O rok dříve hasiči napočítali při požárech v dopravě 51 tragických případů. Tragické prvenství patří v posledních letech roku 2006, kdy při požárech motorových vozidel zemřelo 132 lidí.

Požár motorového vozidla postupuje velmi rychle a proto je důležitý i velmi rychlý hasební zásah. Automobil může být ohněm kompletně zničen během dvou minut. Nechráněný člověk v plamenech přežije jen několik vteřin. Každé zranění popálením je však zásah do zbytku života.

Všeobecné zásady boje s ohněm na vozidlech:

- Při jakémkoli podezření na požár - kouř, je cítit že se něco pálí apod. - je třeba co nejrychleji a bezpečně zastavit.

- Vypněte motor, a pokud je vozidlo vybaveno odpojovačem baterie, vypněte baterie. Již to mnohdy stačí, pokud požár vzniká od zkratu v elektroinstalaci. Většina požárů vzniká v motorové části nebo od rozpáleného výfuku.

- Opusťte vozidlo a s připraveným hasicím přístrojem proveďte vizuální kontrolu. Zjistěte, kde požár vznikl - stačí pohled pod vozidlo od zadní části až dopředu pod motor.

- Pokud se potvrdí požár či žhnutí, všichni by měli co nejrychleji opustit vozidlo a to do bezpečné vzdálenosti (deset metrů rozhodně nestačí) a mimo silnici.

- Pokud hoří motorový prostor a máte hasicí přístroj, nikdy zcela neotevírejte kapotu! - Haste nejprve jen s lehce pootevřenou kapotou motoru, abyste zabránili přístupu vzduchu. Pozor na popálení od rozžhavené kapoty! Hašení provádějte na zasažená místa.

- Zároveň vyzvěte někdo ze spolucestujících a ohlaste požár na linku 150 nebo 112.

- Nemáte-li hasicí přístroj k dispozici, lze použít na hašení zasaženého místa deku, kabát, či něco jiného, co by zabránilo přístupu vzduchu a požár se tak nemohl šířit. To platí jen v případě, že se jedná o začínající požár, ve stadiu žhnutí či malého zahoření.

- V případě požáru většího celku, nebo nejste-li schopni požár uhasit, či nemáte-li dostatek hasících prostředků, počkejte na příjezd požární jednotky v bezpečné vzdálenosti. V případě požáru většího celku, nebo nejste-li schopni požár uhasit, či nemáte-li dostatek hasících prostředků, počkejte na příjezd požární jednotky v bezpečné vzdálenosti.

- Pokud možno, snažte se odklonit projíždějící vozidla, ale vše záleží na situaci a místě požáru. Bezpečnost vaše i ostatních účastníků je nejdůležitější!

- Dojde li k požáru vozidla následkem dopravní nehody situace je podstatně složitější a jedná se hlavně o záchranu lidských životů.

-ric- ; Besip

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >