aktuálně: 41 uzavírek, 14 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Podnikatelé si mohou odečíst DPH na všechna auta

4. března 2009

Včera poslanecká sněmovna schválila novelu zákona, podle které si podnikatelé budou moci koupit jakýkoliv vůz a odečíst na něj DPH. Nebude navíc ani potřeba, aby si nechali do vozu instalovat oddělující mřížku mezi zavazadlovým prostorem a zadními sedadly.

Až doposud si podnikatelé mohli odečítat DPH jen na vozy nákladní nebo užitkové. Mnoho z nich si tak nechalo do osobních vozů namontovat přepážku a vytvořili si tak z osobního vozu užitkový.

Tuto novelu samozřejmě vítají především zástupci automobilek, jelikož to podle nich opět rozhýbe obchod s novými vozidly, který již několik měsíců stagnuje. Mnoho podnikatelů si totiž raději počkalo na tuto novelo a upustilo od koupi nového vozu na konci loňského roku.

Nyní se očekává,že by se díky této novele mohlo v letošním roce prodat až o 15 tisíc vozů více, než kdyby nebyla. Podnikatelé si teď budou moci koupit jakýkoliv vůz a nebudou ho muset již nijak „upravovat“.

Novela ale neprošla příliš hladce. Opozice totiž kritizovala především fakt, že to pomůže jen bohatým a chudí tak budou v podstatě ze svých daní dotovat těm majetnějším jejich sportovní automobily...

Richard Vlček ; Zákruta.CZ

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >