aktuálně: 41 uzavírek, 13 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Kvalita benzínu i nafty se vloni mírně zhoršila

23. ledna 2009

Česká obchodní inspekce vloni kontrolovala několik stovek vzorků benzínu i nafty a v 5.6 procentech zjistila, že hodnoty neodpovídají předepsaným parametrům. Kvalita pohonných hmot se tak oproti roku 2007 zhoršila, jelikož bylo odhaleno o jedno procento více nekvalitních vzorků, než v minulém období.

Častější problémy bývají s naftou, což potvrzují také autoservisy, které za rok opravují několik desítek motorů (především vstřiky), které byly poškozeny špatnou kvalitou nafty.

Téměř všechny vzorky u nafty nevyhověly bodem vzplanutí. Tento problém se nejčastěji objevuje tam, kde jsou nádrže na naftu plněny stejnými hadicemi, jako ty na benzín.

A jak se projevuje nekvalitní nafta a benzín na provozu vozidla? Auta nepodávají plný výkon, což většina zkušených řidičů pozná ihned poté, jakmile ujede několik kilometrů poté, co natankuje nekvalitní palivo.

Pak nezbývá nic jiného, než nádrž vyjet a doufat, že při dalším natankování se soustava pročistí a nebudete muset s vozem do servisu. Na závěr jen dodejme, že je lepší tankovat pouze tam, kde tomu z minulosti důvěřujete!

Richard Vlček ; Zákruta.CZ

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >