aktuálně: 41 uzavírek, 2 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Proč investovat do kvalitních pneumatik, a vyhnout se levným náhražkám

Dnešní trh nabízí nepřeberné množství různých pneumatik, ovšem ne všechny jsou prověřené a kvalitní. Co se stane, když chcete za každou cenu ušetřit a koupíte ty nejlevnější? Jaký je v nich rozdíl, a opravdu se ty levné vyplatí?

„Proč bych měl kupovat drahé, když tyhle stojí o polovinu méně? Vždyť v tom vlastně není rozdíl.“ Bohužel, tohle je častý pohled českých řidičů, kteří se snaží za každou cenu ušetřit. Obvykle se vám ale takové spoření nejen nevyplatí, ale navíc riskujete zdraví.

Bezpečnost, jako problém číslo jedna

Věřte, že v pneumatikách rozdíl je. Kvalitní pneumatika vám vydrží 5, ale třeba i 10 sezón. Prověřený výrobce tyto pneumatiky testuje na různých podmínkách, na různých automobilech. Za takovou pneumatikou stojí roky vývoje, a tak se opravdu nejedná o „obyčejnou“ gumu.

Zato levné náhražky, které koupíte na podezřelém e-shopu, za sebou moc testů nemají. Obvykle vydrží 2 – 3 sezóny, protože se rychle sjíždí, a navíc mají brzdnou dráhu průměrně o 20 metrů delší. Z hlediska bezpečnosti je jízda na nich pořádný risk.

A jak je to s tou úsporou…

Ve výsledku žádná není. Na první pohled je levná pneumatika dobrá investice, ovšem počítejte s tím, že její výdrž bude mnohem nižší, než u kvalitní pneumatiky prověřeného výrobce. Zatímco kvalitní obutí vydrží až 10 let, to nekvalitní vyhodíte po 2 – 3 letech, takže za pár let si zase připravte peněženku. Jednoduchou matematikou se dostaneme k tomu, že levná náhražka vás bude stát vlastně více.

A pak je tu vliv na spotřebu, který má na svědomí valivý odpor. Čím je nižší, tím je spotřeba menší a nekvalitní gumy v tomto ohledu nijak nevynikají, to pro vás znamená vyšší spotřebu a opět hlouběji do kapsy.

Jak vybrat kvalitní obutí

Pokud váháte, kterého výrobce vybrat, pak je nejjednodušší cestou zeptat se přímo u výrobce vašeho auta. Ten na modely svých aut dává obvykle takové obutí, které nejlépe vyhovuje danému autu, pneumatiky, které jsou otestované a ověřené přímo na daném modelu. I v případě, že má smlouvu s daným výrobcem pneumatik, obvykle je to takový výrobce, který je prověřený.

Při výběru důvěřujte, ale prověřujte. V případě, že jste si už vybrali, a výrobce vám nic neříká, hledejte testy daného modelu, zkušenosti ostatních kupujících, zkrátka veškeré informace. Pokud informace chybí, dejte od takových pneumatik radši ruce pryč.

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >