aktuálně: 41 uzavírek, 23 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

5 situací, ve kterých nepojištěné auto vyjde draze

Kupujete si nové nebo bazarové auto? A sjednali jste si havarijní pojištění? Podívejte se na 5 situací, ve kterých dáte za nepojištěné auto majlant.

Sami si vyberte výši pojištění

Havarijní pojištění na rozdíl od povinného ručení nemáte povinnost platit. Je to záležitost čistě dobrovolná. V mnoha ohledech se vám ale vyplatí. U nových vozů rozhodně zvolte pojištění All-risk, tedy takové, které v sobě zahrnuje krytí všech škod. Nejčastějšími rizika jsou autonehoda, srážka se zvířetem, živelné pohromy, vandalismus a odcizení vozidla. U starších aut zohledněte, jestli se vám vyplatí do pojištění zahrnout všechna rizika nebo si vyberete jen některá. Podívejte se na následující situace, ve kterých vám havarijní pojištění pomůže.

I malá nehoda bude drahá

Může se stát, že nedáte na silnici přednost, něco přehlédnete nebo nezareagujete dostatečně rychle a srážka s dalším automobilem je na světě. Průměrná škoda na vozidlech bývá okolo 50 000 Kč. Obyčejné ťuknutí ve městě tak bývá ve finále poměrně drahé. Pokud jste nehodu zavinili vy, pojišťovna zaplatí druhému řidiči veškeré opravy vozidla z vašeho povinného ručení. Vaše auto z toho ale rovněž nevyjde bez šrámů. Bez havarijního pojištění byste si opravu museli platit sami.

Srážka se zvířetem a zákeřné kuny

V pozdních nočních a brzkých ranních hodinách se zvyšuje riziko srážky se zvířetem. Nejčastěji k těmto nehodám dochází při jízdách lesem, kde zvěř přechází přes vozovku. Sraženou zvěří bývají kanci, srny, ale i další zvířata, která z ničeho nic vyběhnou na silnici. Rozsah škody na autě pak bývá poměrně velký. Pojistka vám rovněž pomůže v případě, že necháte vůz zaparkovaný v místě, kde se do motoru dostanou hlodavci nebo kuny a poničí kabely.

Živelná pohroma přichází nečekaně

Do živelných pohrom patří krupobití, škody způsobené vichřicí, záplavy, požáry, blesky, zřícení většího množství sněhu nebo zemětřesení. Havarijní pojištění se vám rozhodně vyplatí pro nové i starší vozy. Tato rizika velmi špatně odhadnete. Krupobití může přijít nečekaně v noci a kompletně vám poničí karosérii vozu nebo rozbije čelní sklo.

Nepříjemný vandalismus a odcizení vozidla

Klasická situace. Zaparkujete auto a když se k němu vrátíte, najdete ulomené zrcátko, odřené dveře nebo promáčknutý zadek auta od nešikovného řidiče. Jen málo viníků na sebe nechá za stěračem telefonní číslo, aby vám škodu uhradili. Nesahejte do vlastní peněženky, stačí, když si sjednáte havarijní pojištění.

Připojištění čelního skla se hodí

Pojišťovny vám pravděpodobně nabídnou také připojištění čelního skla. Podle zákona nesmíte vyjet na silnici s vozem, který má prasklinu ve výhledu řidiče. Přitom k tomu, aby se vám na čelním skle objevil pavouk, stačí málo. Většinou škodu způsobí kamínek, který odlétl ve vysoké rychlosti od kol jiného auta. Velmi často na toto riziko narazíte na rychlostních silnicích.

Najděte nejlepší nabídku na trhu

Abyste si sjednali nejvýhodnější povinné ručení, nemusíte obcházet jednotlivé pobočky pojišťoven ani trávit hodiny na internetu. Vše vyřešíte pohodlně online. Pojišťovací expert ePojištění.cz upozorňuje: „Ceny havarijního pojištění u vybraných automobilů klesly i u té nejkomplexnější varianty. Havarijní pojištění tak může mít každý.“ Do 2 minut získáte ty nejlepší nabídky. Neplaťte víc, než musíte, a přesto chraňte své auto na maximum.

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >