aktuálně: 41 uzavírek, 2 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Méně často používané dopravní značky

Člověk je od přírody tvor přizpůsobivý. To si jsou vědomi i na ministerstvu, proto nelení a mění dopravní značení jedna báseň. Znáte opravdu všechny?

Méně známé dopravní značky

Udělením řidičského oprávnění jste se stali plně způsobilí k ovládání motorového vozidla na pozemních komunikacích, které jsou v dnešní době perfektně definovány mezinárodním dopravním značením. Pro získání růžové kartičky jste museli projít zkouškou znalosti o dopravním značení. Pokud vás od té doby dělí pár let, které už nemůžete jen tak spočítat na prstech jedné ruky, není se čemu divit, že jste v hlavě neuchovali význam každé z nich, obzvlášť pokud nejste profesionální řidič a s některými z nich se ani nepotkáte.

Vznik dopravních značek

Historie dopravního značení sahá až do středověku, kdy bylo první značení vytesáno do kamene. Ukázalo se jako velice odolné, nicméně s nástupem automobilismu v 19. století nedostatečně výrazné a diverzifikované, i když v té době jste na málokteré křižovatce museli řešit přednost zprava, protože s maximální rychlostí, jakou jste se ke křižovatce blížili, jste se mohli dorozumívat s dalšími případnými řidiči i gesty. Ve 20. století nastal zásadní převrat situace donutila jednat legislativní orgány všech zemí ke sjednocení dopravního značení, které se v průběhu let dostalo i do tehdejšího Československa. Nejnovější obnova dopravního značení je z roku 2016 a přinesla na světlo světa i nové dopravní značky na úkor starých, nepoužívaných.

Vodorovné dopravní značky

Vodorovné dopravní značky jsou vyznačené přímo na pozemní komunikaci a dělí se na stálé a přechodné - ty jsou žluté nebo oranžové. Neznalost značení neomlouvá a v případě, že zaparkujete svůj vůz na místě, kde vede přerušovaná žlutá čára, která vám mylně může vsugerovat, že narozdíl od plné žluté čáry informuje o možnosti parkování, připravte si 500 Kč za vaši nevědomost. Jedná se totiž o zákaz stání.

Značka “Přejezd pro cyklisty přimknutý k přechodu pro chodce” na první pohled vypadá jako chyba tisku, ale omyl! Takže v případě, že uvidíte tuto značku, vyhněte se raději demonstrativnímu sražení cyklisty, protože nesesedl z kola. V tomto případě na to má právo.

Značka “Bezpečný odstup” je obvykle doplněna i o svislou dopravní značku s podrobnějšími informacemi např. o omezené rychlosti. Značka doporučuje bezpečný odstup vozidel v případě ideálních klimatických podmínek. Informuje o tom, kolik znaků bychom jako řidiči měli na pozemní komunikaci vidět v prostoru mezi námi a vozem jedoucím vpředu.

Stání kolmo od nejširšího auta až po jízdní kolo? Kdepak! Značka “Optická psychologická brzda” opticky, případně i akusticky vede řidiče ke snížení rychlosti. S takovou značkou se můžete setkat před přechody pro chodce, před železničním přejezdem, před křižovatkami mimo obec atd.

Svislé dopravní značky

Svislé dopravní značky jsou značky umístěné nad úrovní pozemní komunikace na sloupcích nebo jiných konstrukcích. Podle zákona mají svislé značky přednost pře vodorovnými. Dělí se na značky výstražné, upravující přednost, zákazové, příkazové, informativní a speciální dodatkové tabulky. Svislých dopravních značek je dost na to, abychom jich pár nechtěně vypudili z paměti, obzvlášť když je na silnicích nevidíme denně.

Výstražná dopravní značka “Mlha” upozorňuje na častý výskyt mlhy nebo kouře, který snižuje viditelnost a připomíná tak řidičům, aby jednak přizpůsobily styl jízdy externím podmínkám a jednak aby se sami snažili zviditelnit, ideálně rozsvícením zadních mlhovek, na které se často i přes hrozbu pokuty zapomíná.

Nebojte se, nebudete se muset se svým vozidlem pokoušet o salta ani kotouly. Tato výstražná značka “Nehoda” upozorňuje na místo dopravní nehody. Je to značka přenosná, protože se jedná o přechodnou úpravu provozu, nebo je zobrazena na světelných tabulích. Tuto značku viděti, styl jízdy přizpůsobiti a při krajnici se držeti. Nejdůležitější je umožnit hladký průjezd všem bezpečnostním složkám.

Značka “Pozor žáby” se na silnicích objevila v roce 2016 spolu s dalšími výstražnými značkami upozorňujícími na možnou srážku se specifickou zvěří. Tato značka má za úkol chránit samotné žáby. Těžko říct, jak si ochranáři, kteří tuto značku prosadili, představují reálnou reakci řidičů na tuto výstražnou značku. Že by začali jezdit krokem? Tak či tak, dbejte zvýšené opatrnosti.

Výstražná značka “Nábřeží” informuje řidiče, že jedou po pozemní komunikaci, která směřuje na nechráněné nábřeží nebo na břeh vodní plochy. Takže v případě, že uvidíte tuto značku a nevlastníte “obojživelníka”, navigace vás buď navedla špatným směrem, nebo se blížíte k přívozu.

Značka “Pohyblivý most” se v České republice téměř nevyskytuje, proto ji někteří mylně považují za skokanský můstek. Jedná se o zvedací most a tuto značku je možno častěji pozorovat u zahraničních sousedů, než u nás.

Zákazová značka “Zákaz vjezdu vozidel přepravujících nebezpečný náklad” je známá především profesionálním řidičům. Z bezpečnostního hlediska zakazuje vjezd vozidlům, přepravující hořlaviny, výbušniny nebo jiný nebezpečný náklad označených podle zvláštních předpisů.

Značka “Zákaz vjezdu vozidel přepravující náklad, který může znečistit vodu” má dlouhý název, ale jasný výklad. Zakazuje vjezd vozidlům, které přepravují ropu, ropný materiál, nebo jiné látky, které by mohly znečistit vodní plochu. Další specifika přepravovaného nákladu mohou být upřesněny dodatkovou tabulkou.

Značka “Zákaz vjezdu osobních přepravníků” na první pohled vypadá jako zákaz pro vozítka Segway, která se stala velice populární v turisticky atraktivních oblastech, protože nejen že šetří nohy, ale mohou i tam, kam vozidla nesmí. Tento zákaz se ale vztahuje na všechny přepravníky se samovyvažovacím zařízením, nebo obdobná zařízení, tedy i hoverboardy, jednokolky, kolonožky atd.

Informativní provozní značka “Okruh” je od roku 2016 graficky odlišná od původní značky stejného významu. Jedná se o městský obchvat, jehož výhodou je urychlení dopravy přes centrum. Na značce může být uveden i název okruhu.

Provozní informační značka “Únikový pruh” neznačí cílovou rovinku, jak by grafický způsob vyjádření mohl napovídat, nýbrž informuje řidiče, kteří zaznamenají problém s brzdovým mechanismem, na místo s pomocnými prostředky - protisvahem nebo štěrkovým povrchem, který splašené vozidlo zastaví.

Dopravní značky by vám měli být oporou v orientaci na pozemní komunikaci. V tomto textu chybí značky upravující přednost a to záměrně - předpokladem pro zvládnutí jízdy za volantem je vědomí si toho, zda jste na hlavní, či vedlejší silnici a komu máte dát přednost, takže nepatří do kategorie “méně známé dopravní značky”. Dopravní značení se může v průběhu let měnit další novelizací, ale řidičský průkaz si naštěstí novými testy aktualizovat nemusíme.

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >