aktuálně: 41 uzavírek, 24 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Změny v pojištění motorových vozidel 2012/2013

13. prosince 2012

Kdy lze očekávat zdražení povinného ručení?

Nejzásadnější zdražení povinného ručení již máme za sebou - proběhlo v létě 2012, a to v průměru o celých 25 %. Dle odhadů ekonomů lze očekávat ještě menší zdražení na konci roku. Pokud ani tak pojišťovny ztráty nedorovnají, nastoupí ještě zvýšení cen zkraje roku 2013.

Kdo si od letošního roku připlatí a kdo naopak ušetří?

Letošní změny v povinném ručení nejvíce pocítí starší majitelé z měst, ti si připlatí až o 34 % a majitelé silných vozů - zdražení činí až 37 %. Nejlépe ze změn vyšli mladí řidiči z menších měst a obcí, ti na revizi systému vydělají až 3 % oproti loňskému roku.

Povinné ručení sjednané letos zaplaťte až příští rok!

Chcete-li sjednat povinné ručení za stávajících podmínek, domluvte si pojištění vozidla s předstihem platnosti. Nyní sjednané pojištění může začít platit okamžitě, a zaplacení si domluvíte na jakýkoli termín v následujících 3 měsících.

Zdraží i havarijní pojistky?

I na havarijním pojištění loni pojišťovny prodělaly - vzrůstá nehodovost i počet pojistných podvodů. I přes avizované zdražování zatím do konce roku 2012 nečekáme velké změny - u většiny společností zatím nedošlo ke zdražení většímu než o cca 5 %.

Od příštího roku se pojišťovny začnou pravděpodobně snažit penalizovat problémové řidiče, kteří už teď mají malus (jsou pro vysokou nehodovost v mínusu v bonifikačním systému) - a to až o 40 %.

Tuto změnu systému by mohli „odnést“ i slušní řidiči, proto doporučujeme sjednat pojištění vozidla do konce roku ještě za stávajících podmínek.

Pojištění odpovědnosti lze využít i při řízení motorových vozidel

Pojištění odpovědnosti za škodu se říká také pojistka občanské odpovědnosti nebo pojistka „blbosti“. Lze z ní totiž uhradit škody, které nedopatřením způsobíme my, nebo osoba (či pes, kůň, kočka apod.) nám svěřená, někomu dalšímu.

Toto pojištění lze uplatnit i v případě, že řídíte zaměstnavatelovo auto a v souvislosti s výkonem povolání jej omylem poškodíte. Pojištění odpovědnosti lze výhodně sjednat v balíčku třeba s pojištěním domácnosti.

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >