aktuálně: 41 uzavírek, 1 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Uložte své pneumatiky ke spánku tak, aby se probudily odpočaté

6. prosince 2012

Uskladnění pneumatik přes zimu (respektive přes léto) byste neměli podceňovat. Nejedná se sice o žádnou velkou vědu, ale pokud nedodržíte základní pravidla, po sezóně místo krásně celistvých a kulatých kol naleznete ve své garáži poničené elipsy. A ty na auto už zkrátka neobujete.

Chládek, tma a vzduch - každý raději spí v kryté prostoře o maximálně pokojové teplotě, mimo dosah slunečního svitu a chemikálií. Úplně stejně jsou na tom vaše letní i zimní pneumatiky. Tedy, nevystavujte je zátěži nepříznivých povětrnostních podmínek, nadměrnému světlu a uskladněte je v suché a dobře větrané místnosti.

Nechte pneumatikám oddychnout, alespoň o jeden bar. Skladovat byste je měli podhuštěné, protože nedochází ke zbytečnému pnutí pláště. Rozhodně se vyplatí je po sundání označit, abyste, až je budete nasazovat zpět, věděli, kam který protektor patří.

Velice záleží na tom, zda budete pneumatiky skladovat s diskem nebo bez něj. Žádný ze způsobů nemůžeme označit za špatný nebo dobrý, ale náležitosti se v obou případech zásadně liší.

Pokud pneumatiku zujete z ráfku, nikdy ji nezavěšujte do prostoru. Kvůli absenci středu (věšet se dají jen za okraj) dojde k jejímu zdeformování „do šišky“. Druhým prohřeškem proti skladování samotných pneumatik je jejich skládání do komínku – tehdy se zase mohou „rozplácnout“. Proto se doporučuje kola postavit na stojato a každé dva až čtyři týdny s nimi pootočit.

Pro nazuté protektory platí přesný opak. Ideální skladování spočívá v zavěšení za střed kola na zeď či do prostoru. Alternativou pak může být vyskládání na sebe. V tomto případě se váha rozkládá do ráfků, a proto nedochází k ničení protektoru samotného. Naopak celá kola nikdy neukládejte na stojato – gravitace je neúprosná precizní kulatost pneumatiky by vzala za své.

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >