aktuálně: 41 uzavírek, 46 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Jsou antiradary v Česku povolené nebo zakázané ?

17. září 2008

V České republice není použití - to znamená jízda se zapnutým radarovým detektorem (platí jak pro přenosné tak pro napevno zabudované) v automobilu omezeno žádným zákonem, vyhláškou nebo předpisem.

Použití radarových detektorů není v České republice omezeno ani po 1.7.2006, kdy vešel v platnost nový Zákon o provozu na pozemních komunikacích. Tento zakazuje jen použití takových aktivních prostředků, které mohou rušit nebo jinak omezovat činnost radarů.

Použití pasivních radarových detektorů (antiradarů, které pouze přijímají radarový signál) nijak neomezuje ani nezakazuje. Přenosné detektory policejních radarů - antiradary - nejsou pevnou součástí výbavy

motorových vozidel ve smyslu vyhlášky 102/95 Sb. ve znění pozdějších předpisů.

Dle vyjádření Ústavu pro výzkum motorových vozidel, Praha 9, Lihovarská 12 nepodléhají přenosné typy radarových detektorů schválení technické způsobilosti - tzv. homologaci.

Jejich instalace do motorových vozidel je proto naprosto legální. Na pevně zabudované radarové detektory se v současné době nevztahuje žádný zákon nebo

předpis, který by zakazoval jejich instalaci do vozidel.

Richard Vlček (Internet)

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >