aktuálně: 41 uzavírek, 16 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Postup pro vydání řidičského průkazu

12. září 2008

Právní postup vyřízení žádosti je určen zákonem č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, vyhláškou č. 31/2001 Sb., o řidičských průkazech a o registru řidičů, ve znění pozdějších předpisů.

Podmínkou vydání řidičského průkazu při udělení nebo rozšíření je úspěšné složení zkoušky z odborné způsobilosti, na jejímž základě a po splnění dalších podmínek - věk, zdravotní způsobilost a případně dalších podmínek, je osobě uděleno řidičské oprávnění.

Žádosti o vydání řidičských průkazů vyřizují bohužel jen příslušná (dle trvalého pobytu) pracoviště evidence řidičů obecních úřadů obcí s rozšířenou působností. V Praze žádosti vyřizuje Magistrát hlavního města Prahy.

Žádost je nutné podat osobně nebo v zastoupení na základě plné moci v souladu s § 31 občanského zákoníku se všemi ostatními přílohami, včetně dokladu totožnosti žadatele na příslušném pracovišti obecního úřadu obce s rozšířenou působností.

Tiskopisy žádosti lze vyzvednout na pracovištích evidence řidičů obecních úřadů obcí s rozšířenou působností.

Tiskopis žádosti není možné kopírovat ani využít elektronickou formu podání a to přestože si úředníci hrají na e-goverment. Jestliže jste si pořídili elektronický podpis, tak v tomto případě vám bude k ničemu. Je nutné použít originál žádosti, žádost nesmí být přehýbána, zmačkána, deformována. Poškozené žádosti budou vyřazeny.

K žádosti o řidičské oprávnění/vydání řidičského průkazu je potřeba předložit: doklad totožnosti (občanský průkaz, pas) a barevnou nebo černobílou průkazovou fotografii (35x45 milimetrů).

Žádosti se vyřizují v zákonem stanovené lhůtě, nejpozději do 20 dnů.

Řidičský průkaz je nutné převzít osobně nebo prostřednictvím zmocněnce na základě ověřené plné moci na příslušném pracovišti obecního úřadu obce s rozšířenou působností. Vydání řidičského průkazu stojí 50,- Kč.

Jestliže vaší žádosti není vyhověno pak můžete podat odvolání ve lhůtě do 15 dnů v souladu s poučením obsaženým v příslušném rozhodnutí.

-ric - ; (Internet)

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >