aktuálně: 41 uzavírek, 16 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Chcete si umazat trestné body? Běžte do kurzu bezpečné jízdy

27. srpna 2008

Každý motoristy, který splní určité podmínky, se může zúčastnit, zcela dobrovolně, kurzu bezpečné jízdy. Následně se mu z řidičského průkazu odmažou tři trestné body. Má to však několik jasných pravidel a navíc si musí kurz každý zaplatit z vlastních peněz. Cena je stanovena 4500,- Kč.

K tomu je potřeba připočítat další náklady, protože kurzu bezpečné jízdy se řidič účastní s vlastním vozidlem. Někteří bodově hodnocení řidiči však na kurzy bezpečné jízdy nemohou. Jde konkrétně o řidiče, kteří už nasbírali 11 nebo dokonce 12 bodů, stejně jako o ty, jejichž celkové bodové konto je sice nižší, ale dopustili se jednání hodnoceného šesti nebo dokonce sedmi body. Takovým řidičům nezbude než čekat, až se jim odečtou čtyři body po roce, kdy se nedopustí jiného bodově hodnoceného porušení pravidel provozu.

Kurzy bezpečné jízdy mají poskytovat tzv. střediska bezpečné jízdy, která se teprve budou akreditovat u krajských úřadů, takže vám nemůžeme ani žádné takové středisko doporučit.

Školení bezpečné jízdy bude každopádně zahrnovat teoretickou a praktickou část. V rámci teoretické části, která trvá 3 hodiny, proběhne výuka:

- teorie řízení a zásad bezpečné a defenzivní jízdy,

- nejčastějších příčin dopravních nehod a jejich předcházení,

- důsledků protiprávního jednání řidičů motorových vozidel,

- prevence a řešení mimořádných událostí v provozu na pozemních komunikacích.

Po výuce následuje praktický výcvik, který trvá 3,5 hodiny. Zahrnuje jízdu po výcvikové ploše a je zaměřený na předcházení a řešení situací, při kterých je značně ztížena možnost ovládat vozidlo, formou bezpečné a defenzivní jízdy.

Úřad žádost o odečtení bodů vyhodnotí a zjistí-li, že odečtení bodů nic nebrání, provede do tří pracovních dnů odečtení tří zaznamenaných bodů z řidičova bodového konta. Důležité je, že toto odečtení bodů nepodléhá žádnému správnímu poplatku. Lze jej učinit nejvýše jedenkrát za kalendářní rok. Teoreticky tak je možné, že se tři body odečtou v prosinci a na základě dalšího postoupeného školení bezpečné jízdy dojde k odečtení dalších tří bodů v lednu.

-ric - ; (Internet)

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >