aktuálně: 41 uzavírek, 7 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Na co při výměně pneumatik nezapomenout?

24. května 2012

Drtivá většina motoristů již v současné chvíli určitě vyměnila své zimní pneumatiky za letní a v poklidu brázdí silnice na kvalitním letním vzorku. Zde uvádíme několik rad, na co byste určitě neměli zapomenout při každé následné výměně.

Ilustrační foto

Seřídit geometrii:

Správně seřízená náprava se pozná podle přímočarého pohybu pneumatik a jejich rovnoměrnému opotřebení. Při porušení geometrie se můžeme setkat se změnami jízdních vlastností vozidla. Aspoň jednou ročně by se měly nechat nápravy seřídit.

Vyvážení pneumatik:

Vyvážené pneumatiky zajistí klidnou jízdu a prodlouží její životnost. Při vyšší rychlosti se pneumatiky začínají chvět a chvění se přenese do celé karosérie. Důsledkem je snížení komfortu jízdy a vyšší opotřebení pneumatik.

Výměna ventilů:

Ventily zajišťují vzduchotěsnost pneumatiky. Vlivem odstředivé síly působí při rychlosti 100 km/h na ventily tlak o hmotnosti 1,7 kg. Jejich kontrola by proto neměla chybět při žádné výměně pneu.

Huštění pneumatik:

Správná hustota prodlužuje životnost a především zvyšuje bezpečnost jízdy. Při přehuštění pneumatiky se nevyužívá celá plocha a opotřebovává se v oblasti běhounu. Při podhuštění se naopak pneumatika sjíždí po okrajích.

Richard Vlček ; Internet

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >